Četrnaestogodišnji dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović iz Kostajnice krenuli su jutros biciklima u Donju Gradinu kako bi na svoj način obilježili 76. godišnjicu proboja ustaškog logora Jasenovac.  

Kiki i Rale, kako ih zovu prijatelji, ovo putovanje su osmislili sami.  

“Tata i ja smo razgovarali o Jasenovcu i rekao mi je da se 22. aprila obilježava godišnjica proboja jasenovačkih logoraša. Sinula mi je ideja da tog dana sa prijateljima odem biciklom u Donju Gradinu i da tako obilježimo ovaj datum”, priča Rastko. 

Dodao je da danas idu on i Kristijan, a da će iduće godine biti više njihovih vršnjaka na putu za Gradinu. 

U većoj grupi se nisu mogli organizovati zbog epidemiološke situacije. 

Dječaci kažu da su o Jasenovcu učili u školi, ali da su im o tome pričali i roditelji. 

“To je bio koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu u kome je ubijeno oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma, a ubijeno je i oko 20.000 djece”, pričaju, možda i ne shvatajući koliko užasa sadrže ove brojke. 

Kristijan kaže da se nisu posebno pripremali za ovaj put, oni su fudbaleri i neće im biti naporno. 

     

Njihova početna stanica bio je jedan od dva spomenika kojima su obilježene dvije masovne grobnice u Kostajnici. U njima je 1941. godine pobijeno i pokopano oko 2.500 srpskih žrtava. 

Sa tog mjesta ispratio ih je načelnik opštine Nikola Janjetović, koji je čuo za njihov dječački poduhvat, te potpredsjednik Skupštine opštine Milan Malinić.

“Ova djeca zaslužuju svaku pohvalu jer daju doprinos njegovanju kulture sjećanja na sve nevine žrtve jasenovačkog logora. Oni opominju svoje vršnjake, ali i nas odrasle da ne smijemo zaboraviti stradalništvo našeg naroda“, istakao je načelnik.

Janjetović je rekao da su opštinska uprava i on, kao načelnik, opredijeljeni da se na dostojan način obilježe masovne grobnice civilnih žrtava i mjesta stradanja iz Drugog svjetskog rata u Kostajnici.

„O ovim grobnicama gdje počiva više od 2.500 stradalnika se malo zna u našoj lokalnoj zajednici i šire i to se mora promijeniti, a ova djeca su nam dala primjer“, kazao je Janjetović.

Načelnik je Kristijanu i Rastku poželio srećan put i izrazio uvjerenje da će iduće godine biti više djece, te da će putovanje biciklom iz Kostajnice u Donju Gradinu 22. aprila postati tradicija.

Pred dječacima je dionica, duga četrdesetak kilometara, do Spomen područja Donja Gradina, gdje će zapaliti svijeće i odati počast jasenovačkim žrtvama.  Tu će završiti njihovo današnje putovanje, ali će započeti i nastaviti se mnoga druga, ona duhovna… 

Srećan put!