Представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и Републичког завода за заштиту природног, историјског и културног насљеђа презентоваће одборницима скупштине општине Костајница Парк природе 'Уна', договорено је данас на састанку  ресорног министра Сребренке Голић и начелника општине Костајница Драге Бундала.

 

Министар Голић рекла је Радију Костајница  да је Влада Републике Српске прогласила Парк природе 'Уна', што је још један одбрамбени механизам у борби са Републиком Хрватском против одлагања нуклеарног отпада на Трговској Гори на граници са четири општине у РС (Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица) и пет општина у Федерацији БиХ.

„Заштитили смо ријеку Уну у дужини од 95 километара. Увјерили смо начелника да парк не може угрозити привредне активности у Костајници, али као одговоран начелник он неће дозволити да загађивачи нарушавају животну средину у кориту ријеке Уне. Парк природе, који много значи за Републику Српску, ће бити презентован одборницима скупштине општине Костајница и видјеће се да он неће угрозити дрвопрерађивачку, текстилну и металну индустрију које су доминантне у Костајници“, рекла је Голићева.

Она је додала да је са начелником разговарала и о Нацрту измјена и допуна Закона о уређењу простора и грађењу који се односи на постепено увођење електронских грађевинских дозвола и уклањање и смањивање баријера како би инвеститори и сви грађани лакше дошли до одобрења за грађење.

„Објаснили смо шта је предвиђено овим законским рјешењем и поменули начелнику да електронска грађевинска дозвола за почетак неће бити императив, моћи ће ићи као једношалтерски систем, али било би боље кад бисмо се у свим општинама електронски увезали“, каже Голићева.

Она је најавила да ће на првој наредној скупштини још једном бити достављен Закон о легализацији, тако да сви објекти који нису легализовани могу да се легализују под одређеним условима.

„У ту сврху општине ће морати у буџетима имати субвенције за бенефиције и повластице када су у питању породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди до 4. категорије. Општина Костајница углавном је ријешила питање легализације“, додала је она.

 

Начелник Бундало изразио је задовољство посјетом ресорног министра јер је договорено да објекат костајничке основне школе буде уврштен у пројекат енергетске ефикасности.

„Основна школа „Петар Мећава“ биће уврштена у пројекат енергетске ефикасности, а замолили смо министрицу да у пројекат буде уврштена и зграда у којој су смјешетене градска библиотека и биоскопска сала. Министрица је рекла да то зависи од броја пријављених општина и могућности јер је циљ министарства да се у свакој општини бар један објекат енергетски обнови “, казао је Бундало.

Kада је у питању легализација објеката у општини Костајница, министрица Голић се може похвално изразити јер је тај процес у Костајници урађен на адекватан и квалитетан начин, каже Бундало додајући да ће општинска управа наставити да поступа у складу са активностима ресорног министарства.