Припадници Добровољног ватрогасног друштва Костајница су у прва три мјесеца ове године имали 19 интервенција, рекао је Радију Костајница командир ДВД-а Синиша Глушица.

„Међу овим интервенцијама ја шест гашења пожара, једанаест асистенција за вријеме сњежних падавина, поплава и дезинфекције објеката након поплава, као и двије асистенције у тражењу несталог лица“, прецизирао је Глушица.

Он је рекао да је прошле године на подручју општине Костајница избило 17 пожара, од чега осам пожара шуме, шест пожара на стамбеним објектима, један пожар димњака и два пожара сијена и ниског растиња.

„Узроци пожара биле су неисправне инсталације, неуређена поткровља и кровишта која су лако запаљива и неопрезно паљење корова и ниског растиња на пољопривредном земљишту“, каже Глушица.

Он је навео да су неконтролисаним паљењем корова и отпада угрожена насељена мјеста у близини шума, обрадивог и запуштеног земљишта и позвао грађане на опрез и савјесно дјеловање јер почиње сезона прољећних радова када су овакви пожари најчешћи.

Према његовим ријечима припадници ДВД-а Костајница, осим гашења пожара, прошле године су интервенисали и у једној саобраћајној несрећи, учествовали у обезбјеђењу 12 јавних скупова, превозили питку воду и прали градске улице.

ДВД Костајница има два запослена радника и двадесетак добровољаца који на располагању имају пет ватрогасних возила.

Општина Костајница је 2015. године усвојила План заштите од пожара чиме је, између осталог, локалном ватрогасном друштву омогућено да конкурише за намјенска средства за развој ватрогаства на подручју Костајнице.