Стање безбједности на подручју општине Костајница је задовољавајуће, оцијењено је данас на сједници Форума за безбједност грађана општине Костајница.

 

Предсједник Форума Роман Кахвић рекао је Радију Костајница да је у прва три мјесеца ове године забиљежен мањи проценат кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира у доносу на исти период прошле године.

„Евидентирано је 7 кривичних дјела, што је за три кривична дјела или 30 % мање у односу на прошлу годину. Забиљежено је и 5 нарушавања јавног реда и мира што је за 10 нарушавања или 67 % мање него прошле године. Повећање од  33% забиљежено је само код саобраћајних незгода којих је у првом кварталу 2018. године било 4 или једна више него у посматраном периоду 2017. године“, рекао је Кахвић.

Према његовим ријечима стање путне мреже чланови Форума оцијенили су као незадовољавајуће, имајући у виду санацију и вертикалну и хоризонталну сигнализацију на магистралном и регионалним путевима.

„За магистрални пут Нови Град- Костајница- Козарска Дубица је надлежно је предузеће 'Приједор путеви', док су регионални путеви у надлежности општине. Ту су проблем финансије иако постоји добра воља да се санира путна мрежа. Евидентно је и да се у прва три мјесеца односно у зимском периоду то не ради, а видјећемо шта ће бити, прољеће је и долази вријеме санирања и поправка путне инфраструктуре“, навео је Кахвић.

Он је додао да је разматрана и тема видео надзора на подручју општине Костајница те да је члановима Форума представљена прва понуда видео надзора врхунског квалитета која износи 44.700,00 КМ и  обухвата девет камера, стационарних и једна панорамска која би требало да буде постављена у центру града.

У наредном периоду прикупиће се још двије до три понуде, биће изабрана најповољнија понуда и представљена локалној управи.

„Један од закључака са данашње сједнице је и да треба наставити активности полиције по питању контроле брзине, алкохола и непрописног паркирања са циљем веће безбједности учесника у саобраћају“, рекао је Кахвић.

Форум за безбједност позвао је грађане на опрез приликом паљења корова на отвореном са циљем превенције пожара, с обзиром да предстоји сезона прољећних радова.