Dom zdravlja Kostajnica obilježio je danas Svjetski dan srca sprovođenjem akcije preventivnog mjerenja faktora rizika.

 

Glavna medicinska sestra kostajničkog Doma zdravlja Jasna Borojević rekla je Radiju Kostajnica da su povišeni krvni pritisak i dijabetes, kao faktori rizika, vodeće dijagnoze kod pacijenata u Kostajnici.

''Od 32 pacijenta koja su se odazvala na akciju, 11 je imalo povišen nivo šećera u krvi, dok je 14 pacijenata imalo povišen krvni pritisak'', precizirala je Borojevićeva.

Ona je dodala da su u okviru akcije podijeljeni i promotivni materijali te izvršena edukacija stanovništva.

''Upravo je edukacija veoma važna, jer građani uglavnom nisu upoznati sa faktorima koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja'', rekla je Borojevićeva.

Prema njenim riječima, neophodno je da građani redovno kontrolišu nivo šećera i holesterola u krvi kao i krvni pritisak da bi zaštitili zdravlje srca.

''Osim toga, važna je i zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja kao najbolja stvar koju pacijenti mogu uraditi da poboljšaju zdravlje svog srca'', dodala je Borojevićeva.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana srca je „Prenesi znanje – čuvaj svoje srce“ i obilježava se s ciljem da svi ulože dodatni napor da usvoje promjene koje vode ka zdravijem srcu.