U Republici Srpskoj od raka dojke obolijeva 600 žena godišnje, dok je smrtnost oko 100 žena godišnje, rekao je Radiju Kostajnica dr Željko Tešinić, hirurg Opšte bolnice Prijedor.

Dr Tešinić je juče, u okviru obilježavanja „Ružičastog oktobra“, u Domu zdravlja Kostajnica obavio preventivne preglede, a potom je sinoć održao predavanje na temu raka dojke.

„Statistika kaže da će svaka osma žena oboljeti od raka dojke, a najčešće obolijevaju žene u dobi od 40 do 60 godina. Faktori rizika su modifikujući, na koje možemo uticati i nemodifikujući na koje ne možemo“, kaže dr Tešinić.

Prema njegovim riječima, u modifikujuće faktore spadaju gojaznost, konzumacija alkohola, ishrana bogata zasićenim mastima umjesto biljkama, rani prvi porođaj i hormonske terapije, dok u najvažnije nemodifikujuće fakore rizika spada pozitivna porodična anamneza.

Dr Tešinić je istakao značaj inspekcijskog pregleda, odnosno samopregleda, dodajući da je dovoljno da žena pred ogledalom jednom mjesečno pregleda oblik i izgled dojki.

Kako kaže, bilo kakva promjena u veličini i obliku, promjena na koži u smislu uvlačenja ili ispupčenja kože, crvenilo ili tačkice na koži dovode u sumnju.

„Druga stvar je palpacija, odnosno samopregled koji mlađe žene koje još imaju ciklus treba da rade deseti dan od ciklusa. Žena treba da podigne lijevu ruku, a desnom ispalpira dojku i obrnuto. Isti proces treba uraditi i u ležećem položaju“, pojasnio je dr Tešinić.

On je dodao da se u slučaju sumnje radi dijagnostika koja, između ostalog, podrazumijeva ultrazvuk i mamografiju koja se radi kod žena starijih od 40 godina.

„Procenti izlječenja su vrlo visoki. Ukoliko se otkrije na vrijeme, procenat izlječenja je oko 90 odsto“, kazao je dr Tešinić.

On je naveo da se žene uglavnom teško suočavaju sa gubitkom dojke, ali da je utješna činjenica da se u Republici Srpskoj radi besplatna rekonstrukcija dojki, pri čemu plastični hirurg odlučuje o tome koji pacijent je pogodan za implante.

„Takođe, razvijena je i psihološka pomoć, odnosno osoblje koje je obučeno da razgovara sa ženama i priprema ih za liječenje i period poslije liječenja. Ipak, ja smatram da je podrška porodice najvažnija u ovim slučajevima“, kaže dr Tešinić.

Glavna sestra Doma zdravlja Jasna Borojević navela je da je u jučerašnjoj akciji dr Tešinić pregledao 13 žena i da je kod svih nalaz uredan, te da će ovaj ljekar ubuduće ordinirati u Kostajnici.

Ona je dodala da je Dom zdravlja ostvario kontakt sa udruženjem „Iskra“, te da će iduće godine biti obezbijeđena besplatna mamografija za 150 žena iz Kostajnice.

Predavanju su prisustvovale i žene oboljele od raka dojke koje su iznijele svoja iskustva u borbi sa ovom zloćudnom bolešću.