Opština Kostajnica poziva osobe zainteresovane za pokretanje, odnosno registrovanje vlastitog biznisa da se prijave za učešće na obukama „Osmisli svoju ideju“ i „Započni svoj posao“.

Javni poziv se objavljuje u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje GDK (Gradiška – Kozarska Dubica – Kostajnica)“ koji je odobren u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada u BiH.

Učesnici će kroz program obuke dobiti stručnu podršku u jačanju svojih vještina u preduzetništvu i poslovnom planiranju,  odnosno izradi biznis plana.

Obuka obuhvata teme kao što su plan poslovanja, marketing, organizacija i upravljanje, nabavke, utvrđivanje troškova proizvoda i usluga.

Program uključuje teorijski i praktični dio, a svi učesnici će dobiti potreban nastavni materijal.

Predviđeno je da obuka kandidata traje šest dana (planirani početak obuke je 10 dana nakon zatvaranja javnog poziva).

Pokretanje preduzetničkih poduhvata koji budu ocijenjeni kao najbolji će biti finansijski podržani bespovratnim sredstvima i mentorskim programom u prvoj godini poslovanja.

Uslov za dobijanje podrške pri pokretanju i vođenju posla je, pored kvaliteta biznis plana, redovno prisustvo i aktivno učešće na obukama.

Komisija za odabir najboljih poslovnih planova odabraće četiri najbolje poslovne ideje koje će biti finansijski podržane iz sredstava projekta i opštine Kostajnica.

Iznos pojedinačnog granta iznosi do 9.000,00 KM u zavisnosti od odobrenog poslovnog plana.

Učešće na obukama je besplatno za sve polaznike.

Na javni poziv se mogu prijaviti sve zainteresovane punoljetne osobe sa područja opštine Kostajnica, koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti vlastiti posao na pomenutom području.

Za učešće na obukama kandidati trebaju zadovoljavati sljedeće uslove:

- Da su nezaposleni i da se vode na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske;

- Imaju želju i motivaciju za pokretanje vlastitog biznisa;

- Da osnovnu djelatnost registruju na području opštine Kostajnica, ukoliko odlukom Komisije njihova ideja bude odabrana za finansiranje.

Učesnici koji budu odabrani za finansijsku podršku kroz ovaj program, prije primanja sredstava obavezuju se:

- Da će podržani biznis biti registrovan u periodu od mjesec dana nakon potpisivanja ugovora o dodjeli finansijskih sredstava.

- Da podržani biznis registruju u formi koja podrazumijeva zapošljavanje minimalno jedne osobe (neformalni biznisi ili zanati u statusu dopunske djelatnosti koji nemaju zaposlenike nisu prihvatljivi).

- Da će najmanje 12 mjeseci nakon osnivanja, održavati biznis aktivnim: bez zamrzavanja statusa ili gašenja.

- Da će u prvoj godini poslovanja zadržati potpuno ili većinsko vlasništvo nad podržanim biznisom.

- Da će kvartalno izvještavati opštinu Kostajnica o poslovanju, a po potrebi i češće.

- Da će dostaviti opštini Kostajnica finansijski izvještaj o potrošnji grant sredstava neposredno prije isteka ugovornog perioda.

Zainteresovani kandidati prijave mogu podnijeti do 2.11.2024. godine putem prijavnog obrasca koji je dostupan na internet stranici opštine Kostajnica i na info pultu uprave opštine Kostajnica.

Prijavni obrasci se mogu dobiti i na upit putem e-mail adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Popunjene prijave se dostavljaju na protokol opštine Kostajnica (u pisanom obliku zapakovane i kovertirane) sa naznakom: Prijava na Javni poziv „Osmisli svoju ideju“ i „Započni svoj posao“ u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje GDK“ .

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za privredu, finansije i društvene djelatnosti i putem mail-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i na telefone 052/663-113; 052-663-139.