Počinje obnova gradske Vijećnice u Kostajnici, potvrdio je Radiju Kostajnica načelnik opštine Nikola Janjetović.

Janjetović je danas sa preduzećem "Agent Enex" iz Prijedora potpisao Ugovor o rekonstrukciji i sanaciji objekta gradske Vijećnice, odnosno zgrade opštine u Kostajnici.

“Sanacija će se vršiti na osnovu projekta koji je radila ovlaštena kuća u skladu sa preporukama Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i neće narušiti izvorni oblik i izgled objekta”, kazao je Janjetović, podsjećajući da je ovaj objekat zaštićen kao kulturno-istorijsko dobro.

On je dodao da će obnovom biti obuhvaćena zamjena elektro i vodo instalacija, te sanacija krova, zidova i stolarije.

Prema njegovim riječima, radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekta, vrijedni oko 300.000 KM, trebalo bi da počnu ovog mjeseca i da budu izvedeni u ugovorenom roku od 90 dana.

Kostajnička Vijećnica je najznačajniji i najreprezentativniji objekat iz perioda Austro-Ugarske, čija gradnja počinje 1885. godine.

Zgrada je 1887. godine upisana u zemljišnoknjižni uložak 49, a njen prvi vlasnik je bila opština grada Kostajnica.

Objekat je građen pseudomavarskim arhitektonskim stilom koji je objedinjavao orijentalnu baštinu i novu evropsku upravu.

Skupština opštine Kostajnica je u maju 2004. godine usvojila Odluku o utvrđivanju rezervisanih-zaštićenih površina kojom pod zaštitu, između ostalih kulturno-istorijskih dobara, stavlja i zgradu opštine, odnosno gradsku Vijećnicu.

U tački 14. ove odluke, kao zaštićena, navodi se ''zgrada opštine-Vijećnica, izgrađena 1887. godine u doba Austro-Ugarske na k.č. 914/2 KO Kostajnica“.

Gradska Vijećnica pretrpjela je značajna oštećenja u zemljotresu krajem decembra 2020. godine i kategorisana je trećim stepenom oštećenja, nakon čega je opštinska uprava iseljena u privremeni smještaj