Polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježen 7. jul, Dan boraca opštine Kostajnica.

Vijence na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno otadžbinskom ratu položile su delegacije Boračke organizacije iz Kostajnice, Kozarske Dubice i Oštre Luke.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miroslav Marinković rekao je Radiju Kostajnica da su borci iz Kostajnice prošli mnoga ratišta i dali značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

„U Odbrambeno-otadžbinskom ratu borci sa područja naše opštine su učestvovali na brojnim ratištima, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog, do Suve Međe, kao i u proboju koridora. Ranjeno je 128, a 42 borca su poginula za stvaranje Republike Srpske”, naveo je Marinković.

Prema njegovim riječima, po završetku rata bilo je više od 900 demobilisanih boraca Kostajnice, a sada ih je 630.

Marinković je dodao da je položaj boračkih kategorija nešto bolji u odnosu na ranije godine.

“Da ne budemo stalno pesimisti, trenutni položaj boraca se malo popravio. Svi demobilisani borci koji su nezaposleni dobili su borački mjesečni dodatak. Takođe, načelnik opštine je podijelio sredstva demobilisanim borcima koji su na birou i koji imaju minimalnu penziju, a obećao je do kraja godine podijeliti još jednom. Ne možemo reći da smo zadovoljni, ali stanje se popravlja”, kazao je Marinković.

On je dodao da se uskoro očekuje i spomen-soba za kostajničke borce.

„Imamo tvrdo obećanje i gledao sam projekat, gdje je bila stara opština, tu će biti spomen-soba. Načelnik je obećao tvrdo da će to biti“, rekao je Marinković.

On je dodao da je, uključujući nedavna posthumna odlikovanja, odlikovano više od 40 boraca sa područja opštine Kostajnica, a među odlikovanjima su Medalja zasluga za narod, Zlatna medalja za hrabrost, Srebrna medalja za hrabrost i Medalja majora Milana Tepića.