Dom zdravlja Kostajnica jedna je od zdravstvenih ustanova koja učestvuje u projektu “Jačanje sestrinstva u zajednici” koji obuhvata unapređenje patronažne službe, rekla je Radiju Kostajnica glavna sestra kostajničkog Doma zdravlja Jasna Borojević.

Predstavnici lokalnog Doma zdravlja prisustvovali su juče potpisivanju sporazuma između domova zdravlja, lokalnih zajednica i centara za socijalni rad na nivou opština s ciljem unapređenja usluga sestrinstva u Gradišci, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici.

Projekat finansira vlada Švajcarske posredstvom “Fami” fondacije uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Ovo je veoma značajan projekat za sve naše pacijente, a posebno za one u ruralnim područjima, koji su udaljeni od zdravstvene ustanove, teže žive ili nemaju prevoznog sredstva”, istakla je Borojevićeva.

Prema njenim riječima, korist od učešća u projektu je višestruka.

“Dobićemo automobil za patronažu, što nam je bitno jer smo do sad koristili sanitetsko vozilo sa vozačem, a sada će sestre moći same ići u posjete. Dobićemo i šest potpuno opremljenih medicinskih torbi, ukupne vrijednosti 6.000 evra, te opremljenu kancelariju za edukaciju pacijenata i internu edukaciju zdravstvenih radnika u našem domu zdravlja”, kazala je Borojevićeva.

Ona je dodala da će u Kostajnici patronažu, odnosno posjete pacijentima, raditi šest medicinskih sestara koje su već prošle desetodnevnu obuku u okviru projekta.

“Teme edukacije su bile veoma zanimljive, od hroničnih rana i prevencije bolesti do samog pristupa pacijentima, te su medicinske sestre u potpunosti spremne za taj vid posla”, kazala je Borojevićeva.

Projekat obuhvata i saradnju između doma zdravlja i centra za socijalni rad.

“Kad uđemo u kuću jedne porodice, naša obaveza nije samo da pružimo zdravstvenu zaštitu, nego i da sagledamo kompletnu situaciju, procijenimo da li je potrebna i socijalna zaštita i obavijestimo Centar za socijalni rad, da bi oni u skladu sa svojim nadležnostima mogli prići toj porodici”, pojasnila je Borojevićeva.

Ona je napomenula da je kostajnički dom zdravlja i prije ovog projekta vršio patronažnu uslugu, ali samo po pozivu i nalogu ljekara, dok će sada ove usluge biti planirane na drugi način.

“Nastojaćemo da uđemo u kuće za koje imamo saznanja o lošim zdravstvenim i socijalnim uslovima i da napravimo skrining i bazu podataka prema kojoj bismo same planirale posjete tim pacijentima. Medicinske torbe i kancelarijska oprema trebalo bi da stignu do kraja ovog mjeseca, dok se vozilo očekuje do kraja godine, ali mi nećemo čekati, nego ćemo odmah krenuti sa pružanjem ovih usluga”, rekla je Borojevićeva.

Ona je istakla značaj samoodrživosti projekta, koji će uz finansiranje i superviziju vlade Švajcarske trajati dvije godine, nakon čega će ove usluge planirati dom zdravlja, a očekuje se i podrška lokalne zajednice.