Slikar Uroš Predić u vrijeme Prvog svjetskog rata naslikao je čuvenu “Kosovku devojku”, sliku na kojoj je prikazana scena nakon Kosovske bitke. Replika prikaza epske junakinje koja nakon bitke vida rane Pavlu Orloviću nastala je iz kista Elene Radojčić iz Petrinje.

 

Među maturantima Srednjoškolskog centra Kostajnica u jučerašnjem defileu bila je i Elena Radojčić. Nakon završene srednje škole Elena je stekla zvanje laboratorijsko-sanitarnog tehničara, a planira da upiše pedagoški fakultet.

Pomalo skrivena ljubav ove osamnaetsogodišnje djevojke je likovna umjetnost. Crta od ranog djetinjstva, a slikanje je postalo njena strast u višim razredima osnovne škole.

Svoj talenat, kako kaže, unapređuje onlajn kursevima i stalnim vježbanjem da bi poboljšala tehniku.

Inspiraciju nalazi u pejzažima i ljepoti prirode, a koristi akril i akvarel. Ponekad bez prekida slika i po osam sati ne osjećajući protok vremena.

Do sada je uradila dvadesetak slika, a uzori su joj Klod Mone i Stanislav Brusilov.

Elenino umijeće je prepoznato prošle godine kada je za likovni rad na temu “Volim Srbiju” osvojila prvo mjesto na konkursu Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci.

Nedugo nakon toga primila je izazovnu narudžbu. Naručilac je tražio repliku “Kosovke devojke”.

“Ne volim raditi replike, najviše slikam ono što vidim, uglavnom živu prirodu i ova slika nije nešto što sam ikad radila. Narudžbu sam prihvatila ne razmišljajući koliko je zahtjevna jer do tada nisam slikala ljudsku fizionomiju, a to je trebalo uraditi vjerno iz poštovanja prema autoru, njegovom remek-djelu i samoj temi”, rekla je Elena Radiju Kostajnica.

Ona je dodala da je slika formata 90x70 centimetara i da joj je bilo teško uskladiti proporicije, figure, dubinu slike, teksturu…

Kaže i da je zadatak podrazumijevao akril na platnu, a da je ona do tada slikala na papiru.

Skromno ističe da se slikanjem bavi amaterski i iz ljubavi, te da nije imala znanje potrebno za ispunjenje svih ovih uslova da bi vjerodostojno i ubjedljivo naslikala ovaj sveopšti prizor ratnog stradalništva.

“Uradila sam dio slike i odustala, shvativši da je to za mene pretežak poduhvat, pa sam otkazala narudžbu. Ipak, na nagovor roditelja i prijatelja nastavila sam raditi na slici i završila nakon godinu dana”, priča Elena.

Prema njenim riječima, porodica je bila srećnija od nje kada je slika završena, a ona sama je osjećala zadovoljstvo jer je uvidjela koliko može.

“Svoje slike nisam prodavala, uglavnom sam ih poklanjala. Međutim, nakon što sam objavila da prodajem repliku ‘Kosovke devojke’, javio se kupac jednog manjeg pejzaža”, navodi Elena.

Istovremeno ističe da će nastaviti školovanje, dok će slikanje ostati njena strast.

Pred Elenom su novi izazovi, kako životni i profesionalni, tako i oni u vezi sa kistom i slikarskim platnom, a palete boja su beskrajne i zanimljive i čine da svaka prepreka postane premostiva.

 

FOTO: Ustupljene fotografije/Elena Radojčić