U Kostajnici je danas održana edukacija o nasilju u porodici koju je organizovala Fondacija Udružene žene Banja Luka u saradnji sa opštinskom upravom Kostajnica.

Tema edukacije je nasilje u porodici i pojam nasilja uopšte, te predstavljanje Protokola o postupanju i saradnji subjekata nadležnih za zaštitu žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja na teritoriji opštine Kostajnica.

Amela Bašić Tomić menadžer Sigurne kuće ispred Fondacije Udružene žene Banja Luka rekla je Radiju Kostajnica da je fokus edukacije bio na postupanju nadležnih subjekata zaštite prilikom prijave nasilja.

“Razgovarali smo o tome kako da identifikuju slučajeve nasilja u svojoj lokalnoj zajednici, koje korake da preduzmu i šta svako ispred svoje institucije može da uradi sa ciljem obezbjeđivanja odgovarajuće zaštite žrtvama nasilja”, rekla je Bašić Tomić.

Ona je dodala da su učesnici su imali priliku da čuju o postupanju u slučajevima izricanja hitnih mjera zaštite i zaštitnih mjera i kako ih unaprijediti, jer se prema informacijama učesnika zaštitne i hitne mjere zaštite ne izriču u praksi.

“Govorili smo i o slučajevima nasilja u porodici, o tome kako izgleda ciklus nasilja, kako se žrtve mogu zaštititi i kako mogu da dobiju odgovarajuću pomoć i podršku”, kazala je Bašić Tomić.

Jasna Borojević, predsjednik komisije za ravnopravnost polova i medicinska sestra Doma zdravlja Kostajnica kaže da je ova edukacija od izuzetnog značaja, ističući da je Dom zdravlja prva instannca kojoj se obraćaju žrtve nasilja.

“Bitno je da možemo da kažemo ženama koje su žrttve nasilja šta da urade, kome da se obrate, od koga da zatraže pomoć. Jako je bitna i hitna mjera zaštite, jer je žrtva nakon nasilja zaštićena samo u prva 24 sata, a u slučaju izricanja ove mjere zaštićena je i do 30 dana”, navela je Borojevićeva.