Policijski službenici Policijske uprave Prijedor realizuju danas u Kostajnici preventivnu kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Električni trotinet nije igračka”.

Komandir Policijske stanice Kostajnica Biljana Marin rekla je Radiju Kostajnica da se kampanja realizuje sa ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja.

Ona je dodala da podjelom informativnih letaka policijski službenici informišu građane o zakonskim propisima koji se odnose na vozače lakih električnih vozila i njihovo učešće u javnom saobraćaju.

„Laka električna vozila kojima se učestvuje u saobraćaju moraju imati identifikacionu potvrdu i naljepnicu. Na lakim električnim vozilima se ne smiju prevoziti druga lica, a lica koja upravljaju ovom kategorijom vozila koja mogu dostići maksimalnu brzinu do 25 kilometara na čas moraju za vrijeme vožnje nositi zakopčanu zaštitnu kacigu, imati navršenih 14 godina i posjedovati potvrdu o poznavanju propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja“, navela je Marinova.

Prema njenim riječima, na lice koje koristi lako električno vozilo maksimalne konstruktivne brzine do šest kilometara na čas primjenjuju se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala.

Marinova je istakla da Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske propisuje novčanu kaznu u iznosu od 100 KM do 300 KM za lica koja upravljajući lakim električnim vozilom počine prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Policijska uprava Prijedor apelovala je na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno na lica koja u saobraćaju učestvuju sa lakim električnim vozilima da se informišu o zakonskim propisima koji regulišu uslove i ograničenja u vezi sa korištenjem lakog električnog vozila.