Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno otadžbinskom ratu danas je obilježen Dan boraca opštine Kostajnica.

Vijence su položili načelnik opštine Nikola Janjetović, predsjednik opštinske boračke organizacije Miroslav Marinković sa predstavnicima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, delegacija skupštine opštinske boračke organizacije i delegacije boračkih organizacija iz Kozarske Dubice i Prijedora.

Marinković je rekao Radiju Kostajnica da su borci iz Kostajnice prošli mnoga ratišta i dali značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, život su dala 42 borca, a ranjeno je 128.

„U Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je oko 900 boraca sa područja naše opštine koji su prošli skoro sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, krupskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe. Borci iz naše opštine su, osim u 5. bataljonu, odnosno novogradskoj brigadi, bili i u drugim jedinicama: 16. banjalučkoj, 43. prijedorskoj, 11. dubičkoj i drugim“, naveo je Marinković.

On je dodao da je stambeno zbrinjavanje u Kostajnici riješeno za pripadnike porodica poginulih boraca i ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije.

“Što se tiče problema i statusa demobilisanih boraca, nismo u potpunosti zadovoljni, ali to se rješava na republičkom nivou. Na lokalnom nivou bi se moglo uložiti više truda da se poboljša medicinska pomoć koja je skupa, a zdravstveno stanje naših boračkih kategorija je pogoršano”, kazao je Marinković.

Načelnik je čestitao Dan boraca opštine Kostajnica, ističući zahvalnost svima koji su dali svoje živote i zdravlje za stvaranje Republike Srpske i slobodu.

On je najavio da bi uskoro trebalo da bude završen pravilnik prema kome bi boračkim kategorijama trebalo da budu dodjeljena sredstva.

“Ove godine imamo 50.000 KM u budžetu predviđeno za boračke kategorije i ova sredstva će biti isplaćena po izradi pravilnika koji bi trebalo da bude završen na jesen”, rekao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, osim ovih sredstava, opština za troškove boračke organizacije izdvaja 16.000 KM.  

U aprilu 1992. godine u Kostajnici je osnovan Prvi srpski odred, od koga je u julu iste godine formiran 5. bataljon kao ratna jedinica iz Kostajnice u sastavu 1. lake pješadijske brigade Novi Grad.

Prema informaciji iz opštinskog odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu, lična prava ostvarena kategorizacijom u Kostajnici danas ostvaruju 692 borca, dok pravo na ličnu vojnu invalidninu ostvaruje 119 ratnih vojnih invalida.

Odlikovano je pet boraca, a odlikovanja posthumno odlikovanih boraca dodjeljena su za 35 porodica.

Borci iz Kostajnice odlikovani su Medaljom zasluga za narod, Zlatnom medaljom za hrabrost, Srebrnom medaljom za hrabrost i Medaljom majora Milana Tepića.