Takmičenjem u disciplini lov ribe udicom na plovak danas je završena Mala škola ribolova za 30 djece, a pobjednik takmičenja je Matej Borojević.

Predsjednik skupštine Sportskog ribolovnog udruženja “Mrena” Slobodan Zec rekao je Radiju Kostajnica da je škola organizovana za djecu uzrasta od šest do četrnaest godina.

“Ove godine imali smo 30 polaznika koji su kroz teoretski i praktični dio nastave upoznati sa sportskim ribolovom, tehnikama ribolova, ribolovnim priborom i zaštitom životne sredine i ribljeg fonda, a posebno rijeke Une koja je biser među rijekama, jer nam je to svima prioritetni zadatak. Na kraju su se takmičili, odnosno primjenili sve što su naučili, a najbolji je bio Matej Borojević’”, kazao je Zec.

On je istakao zadovoljstvo i što su se u školu ribolova ove godine prijavile četiri djevojčice, kao i jedan dječak iz Kanade i brat i sestra iz Trebinja koji su na ljetovanju u Kostajnici.

Svim polaznicima su uručene potvrde o završenoj školi i članske karte za tekuću godinu.

A mladi ribolovci rekli su ekipi Radija Kostajnica da su se odlično proveli, lijepo družili i naučili mnogo o ribolovu i očuvanju životne sredine.

Na pitanje šta su naučili uglas uzvikuju: “prvu pomoć na vodi”, “vezanje udice”, “kako uloviti ribu”, “da ne bacamo smeće”, “koje vrste ribe žive u Uni”…

Kažu i da je osnova sportskog ribolova “Ulovi i pusti ribu” čime se čuva riblji fond i životna okolina (pametnice).

Kada smo pitali zbog čega im se najviše sviđa ribolov kažu zbog ulova velike ribe, ali i uživanja u prirodi, a ono u čemu su svi složni jeste da će nastaviti ribariti.

Otkrili su nam i da imaju svoju himnu, čak su nam i otpjevali jednu strofu, ali tekst neka ostane tajna.

 “Mala škola ribolova” predviđena je planom rada udruženja za 2023. godinu i realizovana je u okviru projekta udruženja “Una, jedna jedina” koji finansira Evropska unija preko Agencije lokalne demokratije iz Mostara, uz učešće opštine Kostajnica.

Za pomoć i podršku u realizaciji Male škole ribolova udruženje se zahvaljuje načelniku opštine Nikoli Janjetoviću, dokrtoru Ljubiši Lukiću, Ajlinu i Moniki Halilović, Luki Paliji i Nemanji Zecu i roditelju jednog od polaznika Daliboru Simiću.