Danas je Dan boraca opštine Kostajnica. Predsjednik Boračke organizacije Miroslav Marinković rekao je Radiju Kostajnica da su borci iz Kostajnice prošli mnoga ratišta i dali značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

„U Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je oko 900 boraca sa područja naše opštine koji su prošli skoro sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe. Ranjeno je 128, a 42 borca su poginula“, naveo je Marinković.

On je u svoje i u ime opštinska Boračke organizacije čestitao demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, članovima porodica poginulih boraca i građanima Dan boraca naše opštine.

Marinković je najavio da će Dan boraca biti obilježen u nedjelju, 9. jula i pozvao boračke kategorije i sve građane da prisustvuju obilježavanju.

Za 10.00 časova planirano je polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima u gradskom parku, a zatim druženje u restoranu „Kod ujke“.

Prema informaciji iz opštinskog odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu, lična prava ostvarena kategorizacijom u Kostajnici ostvaruju 692 borca, dok pravo na ličnu vojnu invalidninu ostvaruje 119 ratnih vojnih invalida.

Odlikovano je pet boraca, dok su odlikovanja posthumno odlikovanih boraca dodjeljena za 35 porodica.

Među odlikovanjima su Medalja zasluga za narod, Zlatna medalja za hrabrost, Srebrna medalja za hrabrost i Medalja majora Milana Tepića.