Konferencija beba u Kostajnici ove godine je okupila 25 beba koje su rođene od 24. juna prošle godine do danas.

Izabrano je tročlano predsjedništvo, a najmlađa i najstarija beba su Helena Miljatović i Pavle Knežević, dok je beba sa najviše braće i sestara Ilija Zarić. U konkurenciji je bilo 13 beba sa najviše braće i sestara pa je pobjednik odlučen žrijebanjem.

Beba, pobjednik u puzanju je Stefan Avramović.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je Radiju Kostajnica da ovom manifestacijom, ali i drugim aktivnostima opština nastoji da utiče na povećanje nataliteta i ukaže na značaj porodice, kao temelja svakog društva.

Prema njegovim riječima, iz opštinskog budžeta je prošle godine za djecu i mlade izdvojeno 349.532 KM, što je 10 odsto ukupnog budžeta.

„U skladu sa našom pronatalitetnom politikom ova sredstva su, između ostalog, izdvojena za naknade za rođenje djeteta, asistiranu reprodukciju, stipendije, nagrade učenicima, prevoz učenika i nabavku udžbenika za učenike osnovne škole“, naveo je Janjetović, dodajući da je jednak iznos sredstava planiran i za ovu godinu.

On je rekao da su, osim navedenih, izdvojena sredstva i za sportske klubove koji okuplčjaju veliki broj djece i omladine, kao i organizaciju sportskih takmičenja.

U Kostajnici je od juna prošle godine do danas rođeno 36 djece.

Konferenciju beba 2023. organizovala je opština Kostajnica uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Opština Kostajnica obezbijedila je vrijedne nagrade za tročlano predsjedništvo i poklon pakete za sve učesnike, a manifestacija je upotpunjena priredbom polaznika Kluba za djecu „Kestenko“, iscrtavanjem lica i animatorima.