Na evidenciji kostajničkog biroa za zapošljavanje na dan 19. maj ove godine nalazilo se 247 nezaposlenih lica, navodi se u u informaciji o zapošljavanju koju su prošle sedmice razmatrali odbornici Skupštine opštine Kostajnica.

U odnosu na kraj 2022. godine, u izvještajnom periodu, odnosno od 1. januara do 19. maja ove godine, došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 73 lica.

Radi zaposlenja je odjavljeno 50 lica, dok su 23 lica brisana sa evidencije nezaposlenih radi sticanja uslova za starosnu penziju, preseljenja na područja drugih opština i odjava na lični zahtjev.

Prema kvalifikacionoj strukturi, među nezaposlenima je najviše kvalifikovanih radnika-82, zatim slijede tehničari sa srednjom stručnom spremom-77 i nekvalifikovani radnici-62.

Na evidenciji nezaposlenih je i 13 lica sa visokom stručnom spremom, devet sa višom stručnom spremom, tri polukvallifikovana radnika i jedno lice sa master diplomom.

Od ukupno 50 zaposlenih lica u posmatranom periodu, 30 je zaposleno u Kostajnici, devet u Hrvatskoj, sedam u Sloveniji, dva u Novom Gradu i po jedno lice u Banja Luci i Kozarskoj Dubici.

U djelatnostima trgovina, restorani i barovi zaposleno je 20 lica, u proizvodnji rublja, preradi drveta i proizvodnji kotlova 15 lica, u sektoru prevoz četiri lica, u javnim službama tri, u građevini i obrazovanju po jedno i u ostalim djelatnostima šest lica.