Forum za bezbjednost opštine Kostajnica razmatrao je danas problematiku vršnjačkog nasilja u školama i povećane količine otpada u blizini osnovne škole, kao i inicijativu postavljanja ležećih policajaca.

Zaključeno je da pripadnici MUP-a Republike Srpske kontinuirano realizuju preventivne kampanje o vršnjačkom nasilju, kao i da je u posljednje vrijeme pojačano prisustvo policije u blizini škola, a svi problemi evidentirani u proteklom periodu rješeni su na nivou nadležnih institucija.

Donesen je zaključak da se pokrene procedura postavljanja kanti za smeće u dvorištu osnovne škole.

Tokom razmatranja ove problematike najavljeno je i postavljanje nadzornih kamera od strane nadležnih institucija.

Na današnjoj sjednici pokrenuta je i inicijativa postavljanja 'ležećih policajaca' u ulicama Žarka Zgonjanina, Alekse Šantića i 2. maja. U inicijativu će biti uvršten i zahtjev postavljanja 'ležećeg policajca' na saobraćajnici prema Srednjoškolskom centru, a konačno mišljenje o ovom zahtjevu će dati stručna lica.

Članovima Foruma prezentovan je i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u porodici.

Predsjednik Foruma Anđelko Eraković informisao je članove da je kod resornog ministarstva pokrenuta procedura postavljanja saobraćajne signalizacije koju je ranije pokrenuo Forum, a koja će olakšati odvijanje saobraćaja i posao policije tokom formiranja kolone vozila kroz grad prilikom dužeg čekanja na graničnom prelazu.

Među ostalim pitanjima razmatrana je problematika Regionalnog puta kroz Palijin jarak koji je nakon vremenskih nepogoda u lošem stanju, što ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju, te je zaključeno da se o ovom problemu ponovo obavijeste institucije nadležne za postupanje.