Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostajnica imalo je prošle godine 95 intervencija, rekao je Radiju Kostajnica komandir DVD-a Siniša Glušica.

„Imali smo 35 požara, 22 prevoza pitke vode, 13 aktivnosti na pranju grada, devet asistencija komunalnom preduzeću i dvije intervencije u poplavama“, naveo je Glušica.

Prema njegovim riječima, među prošlogodišnjim intervencijama su i obezbjeđenje skupova, prevoz radnika opštine i članova SUBNOR-a i uklanjanje zmije.

Glušica je istakao da najveća opasnost od požara postoji u samom gradu gdje su locirani stambeni, privredni i poslovni objekti, ali i u naseljenim mjestima u blizini šumskih područja.

„Ovdje se posebno mora obratiti pažnja na nekontrolisano paljenje korova u njivama i raznog otpada u blizini šuma, što dovodi do katastrofalnih posljedica kako za prirodu, tako i za čovjeka“, kazao je Glušica.

Glušica je dodao da DVD Kostajnica radi sa starom i dotrajalom opremom koju je neophodno obnoviti.

„Da bi jedinica funkcionisala u skladu sa zakonom i pravilima službe potrebno je u narednom periodu raditi na opremanju i finansiranju vatrogastva u Kostajnici, posebno imajući u vidu povećanu opasnost od požara u posljednjih nekoliko godina zbog sve toplijih i sušnih perioda“, zaključio je Glušica.