Do 2025. godine kapitalne investicije u Kostajnici trebalo bi da iznose više od devet miliona KM, navodi se u Planu kapitalnih investicija 2023.-2025. godine koji su danas usvojili odbornici Skupštine opštine.

 

U Planu kapitalnih investicija, navedena su 44 projekta čija je planirana ukupna vrijednost 9.266,000 KM, a na prijedlog odbornika, na današnjoj sjednici u plan su uvršteni, imeđu ostalih, i projekat izgradnje obilaznice i vodovoda u Ulici 2. maja.

Među planiranim kapitalnim projektima su asfaltiraje puteva i ulica, vodovod i kanalizacija, regulacija vodotoka, sanacija sportskih terena, izgradnja dječijih igrališta kod osnovne škole, u Taviji i Petrinji, sanacija objekta osnovne škole i biblioteke, rekonstrukcija objekta gradske Vijećnice, uređenje izletišta Zastava.

U ovom planskom dokumentu su navedeni i projekti izgradnje barijera za odbranu od poplava u Ulici Ranka Šipke, autobusko stajalište, izgradnja društvenog doma u Taviji i sanacija doma u Mrakodolu, izgradnja objekta područne osnovne škole u Petrinji, rekonstrukcija objekta FK “Partizan”, te pitanje smještaja opštinske uprave i drugih institucija.

Planirana vrijednost projekata u grupi putevi, ulice i mostovi je 2.851.000 KM, a za vodosnabdijevanje i otpadne vode planira se 2.850.000 KM

U grupi obrazovanje planirana vrijednost projekata je 1.100.000 KM, u grupi kultura i sport 915.000 KM i u grupi ostalo 1.550.000 KM.