Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević” obilježiće 21. jun, Dan biblioteke kroz raznovrsan i zanimljiv trodnevni program, rekla je Radiju Kostajnica direktor ove ustanove Tamara Zrnić.

“U utorak, 20. juna od 18.00 časova planirano je otvaranje likovne izložbe ‘Moja biblioteka’, koju su pripremili učenici Osnovne škole ‘Petar Mećava’ a koja će biti postavljena u maloj sali i otvorena za posjetioce do četvrtka, 22. juna”, navela je Zrnićeva.  

Istog dana u 19.00 časova počinje koncert, a na violini će se predstaviti Natalija Todorović. Njena pratnja na klaviru biće Vlado Danić.

“Ovaj koncert nosi i simboličan naziv ‘Violinska promenada’ jer je osmišljen kao muzičko putovanje sa violinom kroz različite žanrove, stilove i epohe. U tom smislu i sam repertoar je vrlo raznolik, pa će publika imati priliku da čuje djela Mocarta, Paganinija, de Sarasate, de Falje, Montija i drugih.  Koncert će biti održan u dvorištu biblioteke, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika biće održan u maloj Sali”, rekla je Zrnićeva.

Ona je dodala da je drugi dan obilježavanja Dana biblioteke rezervisan za svečanu priredbu, a učesnici će biti polaznici Kluba za djecu „Kestenko“, KUD „Potkozarje“ i učenici dramske i recitatorske sekcije OŠ „Petar Mećava“.

Početak priredbe zakazan je za 19.00 časova u bioskopskoj sali, a publika će moći da uživa u plesu, recitacijama i glumi.

“Djeca čine veliki dio naše biblioteke i na ovaj način odajemo im svoju zahvalnost, jer predstavljajući njih i njihov talenat, svi zajedno stvaramo ljepši, kvalitetniji i ugodniji život u našoj lokalnoj zajednici”, kazala je Zrnićeva.

Četvrtak, 22. jun biće obilježen uz pomoć učenika Srednjoškolskog centra Kostajnica.

“Sa učenicima i zamjenikom direktora škole Slobodankom Grmušom, osmislili smo i napravili kućicu za knjige koja će taj dan biti postavljena na ulazu u gradski park, nasuprot dječijeg igrališta. Knjige koje budu pohranjene u njoj biće dostupne svim grđanima, ali i usputnim prolaznicima. One će biti na raspolaganju za čitanje, ali će se moći i trajno zadržati. Takođe, svi koji imaju knjige koje im više nisu potrebne, a upotrebljive su, moći će da dopune inventar naše ‘biblioteke u malom’”, pojasnila je Zrnićeva.

Ona je pozvala građane da svojim dolaskom podrže sva dešavanja pripremljena u okviru obilježavanja Dana biblioteke, a posebno djecu koja su uložila najviše truda u pripremi i realizaciji programa.

Narodna biblioteka “Nevenka Stanisavljević” od 21. juna 1995. godine ponovo djeluje kao samostalna javna ustanova, nakon što je od 1962. godine /ukidanjem kostajničke opštine/ bila izdvojeni ogranak biblioteke “Kazimir Ćurak” iz tadašnjeg Bosanskog Novog.