Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je novinarima prilikom posjete Kostajnici da je šteta evidentna i da će pomoći Kostajnici i svim lokalnim zajednicama u saniranju štete, ali da se mora preventivno raditi.

„Moramo da radimo preventivno, više ne vrijedi dolaziti, sanirati, iako ćemo mi učiniti sve i pomoći da se stanje sanira i dovede u neko stanje kakvo je bilo prije ovih poplava, ali mi moramo raditi preventivno. Pogotovo što Hrvatska sa druge strane ovdje radi nasip i što diže svoje kote, tako da će u narednom periodu, ako se ništa ne uradi sa ove naše strane, sa ovim nivoom padavina Kostajnica biti metar do dva pod vodom i mi to ne smijemo dozvoliti“, istakao je Višković.

On je dodao da je načelniku predložio da se gradi potporni zid sa zaštitinim folijama koje bi spriječile vodopropusnost, te da se na taj način zaštiti Kostajnica.

“Da vidimo koja je to dužina zida, da hitno rješavamo projekat i imovinsko pravne odnose sa građanima. Morate da razumijete da je privatna zemlja i da moramo ući u pregovore sa mještanima pod uslovom da donosimo odluke i ako treba i javni interes i da dođemo u poziciju da sagradimo odbrambeni zid da bi u budućem periodu Kostajnica bila zaštićena. Sve ostalo u nekom budućem periodu može da ima značajno veće posljedice, nego što danas gledamo ovdje“, poručio je premijer.

On je naveo da je, dolazeći iz pravca Novog Grada, vidio da je svo obradivo zemljište pod vodom.

„U razgovoru sa ljudima iz resornog ministarstva, oni su rekli da ako se voda povuče prije uticaja sunca, možemo očekivati da nemamo tolike štete u poljoprivredi, ali ako dođu sunčani dani, a voda se zadrži, mora se raditi presijavanje svih kultura“, kazao je Višković.

Načelnik opštine Nikola Janjetović je rekao da je u Kostajnici poplavljeno šest stambenih objekata, dva poslovna objekta, te garaže, pomoćni objekti i staje u 25 domaćinstava.

Janjetović je naveo da je poplavljeno i sedam vikend kuća, teren Fudbalskog kluba „Partizan“ i 450 hektara poljoprivrednog zemljišta pod usjevima.

„Razgovarali smo na ljudski način, kao dva prijatelja, šta je problem i šta treba da se uradi. Premijer je istakao da će se potruditi da u Kostajnici ovaj problem bude trajno riješen, a ja ću se potruditi kao načelnik da taj posao što prije završim, jer ja sam ovdje rođen i ovdje živim“, kazao je Janjetović.