Na osnovu podataka o sjetvenim površinama iz prethodnih godina i procjene trenutnog stanja u oblasti poljoprivredne proizvodnje, u opštini Kostajnica očekuju se sjetvene površine pod kukuruzom na 550 do 600 hektara, rekao je Radiju Kostajnica Miroslav Stijak iz opštinske poljoprivredne službe.

On je dodao da se pod krmnim biljem očekuje 35 do 40 hektara, pod sojom 15 do 20 hektara i sjetva povrtarskih kultura na 8 do 9 hektara zemljišta.

“Poljoprivrednici su dijelom obavili sjetvu jarih strnih žita od kojih je najzastupljenija zob na oko 40 hektara i manje površine jare pšenice i ječma. Zbog značajnog povećanja sredstava podsticaja za sjetvu merkantilne pšenice došlo je do povećanja površina pod ovom kulturom, a do sada je prijavljeno 19 hektara”, naveo je Stijak.

On je istakao da su osnovni problemi koji prate oblast poljoprivrede usitnjenost posjeda, starenje domaćinstava, smanjenje broja radno sposobnog stanovništva u ruralnim sredinama, te česte promjene uslova i stanje tržišta poljoprivrednih proizvoda.

“Posljednjih nekoliko godina dio poljoprivrednih proizvođača u opštini Kostajnica odlučuje se na uvećanje sjetvenih površina i obima proizvodnje na vlastitim gazdinstvima, kupovinom poljoprivrednog zemljišta ili uzimanjem u zakup, posebno u oblasti ratarske proizvodnje, a naročito uzgoja kukuruza kao osnovne ratarske kulture”, rekao je Stijak.

Prema njegovim riječima, u poređenju sa podacima iz prošlogodišnje proljećne sjetve, cijena sjemena u prosjeku je veća za 10 do 15 odsto, a porasle su i cijene mineralnog đubriva, osim azotnog đubriva UREA, čija je cijena manja zbog interventnog uvoza. Manje su i cijene dizel goriva.