Pedesetak učenika kostajničke osnovne i srednje škole krenuće sutra biciklima na put od Kostajnice do Donje Gradine čime će naša opština obilježiti 22. april, Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Planom „Puta sjećanja“ predviđeno je da učesnici polože vijenac i zapale svijeće kod spomen obilježja na masovnim grobnicama na Zečevom brdu u Kostajnici.

U ove dvije masovne grobnice je nakon masovnog pokolja 1942. godine pokopano oko 2.600 muškaraca, žena i djece, a spomen obilježja su podignuta 1954. godine.

Potom slijedi ruta do Spomen krsta kod crkve Svete Petke u Kozarskoj Dubici, a zatim etapa do spomen kosturnice kod crkve Svetog apostola Marka u Drakseniću.

Posljednja etapa puta vozi se do Spomen područja Donja Gradina, gdje je planirano polaganje vijenca, obilazak kompleksa i istorijski čas u pratnji kustosa.

Organizator „Puta sjećanja“ je opština Kostajnica drugu godinu zaredom, nakon što su 22. aprila 2021. godine ovaj put biciklima samoinicijativno prešli dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović odajući na taj način poštu jasenovačkim logorašima.

Opština Kostajnica je podržala njihovu ideju, sa željom da ovakav način obilježavanja 22. aprila - godišnjice proboja logoraša i Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac postane tradicija, kojom bi se iz Kostajnice poslala poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja.

Na startu „Puta sjećanja“ sutra će biti obilježen i zvanični početak preventivne aktivnosti „Zvoni da te vide! Neka blista biciklista!“ koju sprovodi AMS Republike Srpske.

Za sve učesnike opština Kostajnica je obezbijedila majice, prsluke i kacige, te piće i hranu.

U organizaciji učestvuju i AMS RS, MUP RS, Dom zdravlja Kostajnica, Osnovna škola „Petar Mećava“, Srednjoškolski centar Kostajnica i Radio Kostajnica.

 

Organizator se zahvaljuje Spomen području Donja Gradina i sveštenicima pravoslavnih hramova u Kozarskoj Dubici i Drakseniću.