Za „Put sjećanja“ od Kostajnice do Donje Gradine ove godine se prijavilo više od 50 učenika Osnovne škole „Petar Mećava“ i Srednjoškolskog centra, rekla je Radiju Kostajnica načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović.

Ona je rekla da će Kostajnica u petak, 21. aprila „Putem sjećanja“ obilježiti Dan sjećanja na žrtve logora Jasenovac.

„Prošle godine imali smo 16 djece iz naše osnovne škole, a ove godine rutu od masovnih grobnica na Zečevom brdu u Kostajnici do Spomen područja Donja Gradina na biciklima bi trebalo da pređe više od 50 osnovaca i srednjoškolaca, a ukupno oko 60 učesnika, uključujući i odrasle bicikliste“, navela je Kostadinovićeva.

Ona je podsjetila da su inicijatori „Puta sjećanja“ dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović koji su 2021. godine samoinicijativno prešli ovaj put biciklima i na taj način obilježili godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša i odali poštu svim žrtvama Jasenovca.

„Opština Kostajnica je podržala ideju ovih dječaka, sa željom da ovo postane tradicija kojom bi se iz naše lokalne zajednice poslala poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja“, kazala je Kostadinovićeva.

Ona je dodala da su u toku završne pripreme ovog događaja i pozvala roditelje učenika osnovne škole koji su se prijavili za ovogodišnji „Put sjećanja“ da ove sedmice potpišu i ovjere saglasnost za učešće.

Prema njenim riječima, ovjera saglasnosti vrši se u opštinskoj šalter sali i besplatna je.