U Domu zdravlja u Kostajnici u toku su prijave za vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa /HPV/ koji izaziva kancerogene promjene, a vakcinacija bi trebalo da počne ove sedmice. Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju dječaci i djevojčice od 11 do 14 godina.

O HP virusu, oboljenjima koje izaziva i vakcinama pričali smo sa glavnom sestrom u kostajničkom Domu zdravlja Jasnom Borojević.

“Postoji 200 tipova HP virusa, međutim nisu svi kancerogeni. Imamo devet tipova koji su opasni po život, kako kod žena, tako i kod muškaraca, a kod žena posebno zbog porasta karcinoma grlića materice. Najopasniji su tipovi 16 i 18 koji izazivaju 70 odsto kancerogenih promjena”, rekla je Borojevićeva Radiju Kostajnica.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj bilježi se porast karcinoma grlića materice. Godišnje od ovog karcinoma oboli oko 200 žena, a oko 50 umre.

Osim karcinoma grlića materice, HP virus izaziva i karcinome vagine, vulve, penisa, anogenitalnog područja, orofarinksa, te anogenitalne bradavice i respiratornu papilomatozu.

Humani papiloma virus prenosi se seksualnim kontaktom, i direktnim kontaktom kože o kožu, kože o sluzokožu i sluzokože o sluzokožu.

“Vakcinacija protiv HPV-a je uvedena u 100 zemalja u svijetu i primjenjuje se duže od 15 godina. Efikasnost se pokazuje u smanjenom broju oboljelih od karcinoma u zemljama u kojima se vakcina primjenjuje, a sada je dostupna i u Republici Srpskoj”, kazala je Borojevićeva.

Ona je rekla da će se vakcinacija realizovati i u Domu zdravlja u Kostajnici, te da je besplatna za djevojčice i dječake od 11 do 14 godina, a vrši se u razmaku od godinu dana.

“Pošto smo sa ovim aktivnostima počeli u martu, ove godine tolerisaće se besplatna vakcinacija i za djecu sa napunjenih 15 godina do polovine ove godine”, navela je Borojevićeva.

Ona je istakla da se prije vakcinacije mora uraditi ljekarski pregled za svako dijete.

“Potrebno je da ljekar odobri ili eventualno odgodi vakcinaciju, a razlozi za odgađanje mogu biti povišena tjelesna temperatura i respiratorne infekcije. Kontraindikacije su trudnoća i teške alergijske reakcije na prethodne vakcine”, navela je Borojevićeva, dodajući da se nakon vakcine mogu javiti otok i bol na mjestu uboda i blago povišena temperatura.

Govoreći o organizaciji vakcinacije u kostajničkom Domu zdravlja, Borojevićeva je rekla da djeca moraju doći u pratnji roditelja, da moraju obaviti pregled kod ljekara, te da se sve informacije u vezi sa ovom vakcinom mogu dobiti u Domu zdravlja, a zakazivanje se vrši su putem telefona 052/665-015.

Borojevićeva je dodala da se vakcinacija preporučuje i ostalim uzrastima, ali u tom slučaju se plaća i vrši na zahtjev u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske.

Za osobe koje su već bile izložene HPV-u preporučene su tri doze vakcine.