Polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Skupštine opštine u Kostajnici je danas obilježen Dan opštine.

Vijence na spomenike palim borcima Narodnooslobodilačkog i Odbrambeno-otadžbinskog rata položile su delegacije načelnika opštine, Skupštine opštine, Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske.

Poštu poginulim borcima odale su i delegacije lokalnih zajednica, Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica i Krupa na Uni, te Boračke organizacije i Policijske uprave Prijedor.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je Radiju Kostajnica da je opština imala ogromnih finansijskih problema, ali da je došlo do značajne stabilizacije budžeta.

„Trenutno je smanjeno punjene budžeta, kao kod većine lokalnih zajednica, ali nadam se da ćemo racionalnim ponašanjem prevazići novonastalu situaciju“, kazao je Janjetović.

Govoreći o posljedicama zemljotresa, Janjetović je rekao je završena isplata prioritetne pomoći i da je ostalo da se pomoć u sanaciji štete isplati privrednim subjektima, kao i sanacija opštinskih institucija i objekata, te infrastrukture.

Prema njegovim riječima, stanovništvu je isplaćeno oko 2,5 miliona KM pomoći u sanaciji posljedica zemljotresa.

On je naveo da je u proteklom periodu projektima viših nivoa vlasti urađena sanacija magistralnog puta kroz centar grada, te sanacija regionalnog puta R 475 koji povezuje Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Novi Grad sa Prijedorom.

„U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže u centru grada, a ove godine planira se izgradnja dječijeg igrališta i izletišta na brdu Balj za šta će biti izdvojeno oko pola miliona KM“, naveo je načelnik.

On je dodao da opština vodi pronatalitetnu politiku i da u skladu sa mogućnostima izdvaja budžetska sredstva za ovu namjenu.

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković rekao je da su povodom dana opštine danas dodjeljene povelje privrednim subjektima i pojedincima koji su dali značajan doprinos u privrednom, sportskom, kulturnom i društvenom razvoju opštine.

Povelje, kao poseban vid priznanja za izuzetan doprinos privrednom i društvenom razvoju opštine, dodjeljene su privrednim subjektima “Sana Linea” i “Jošne”, te Đuri Paliji, dugogodišnjem direktoru privrednog subjekta “Famok”.

Dodjeljene su i povelje Miroslavu Jelisavcu i Karate klubu “Mladost” za izuzetan doprinos u oblasti sporta, Anki Stanković, nastavnici u penziji, za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i Ahmetu Jajčaninu za postignute rezultate i dugogodišnji uspješan rad na području humanitarnih i ostalih društvenih djelatnosti.

Marijana Bučevac, direktor preduzeća „Sana Linea“, koje egzistira u Kostajnici više od 75 godina, kaže da je ovo preduzeće prepoznatljivo po proizvodnji lake ženske konfekcije.

„Zapošljavamo preko 100 radnika i imamo svoje prodavnice širom BiH, a izvozimo u Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku Švajcarsku i Rumuniju“, rekla je Bučevac.

Predsjednik Karate kluba „Mladost“ Zoran Avramović rekao je da je ovaj klub, koji postoji više od 20 godina, jedan od najbrojnijih u Kostajnici i da trenutno ima oko 40 članova, među kojima su i reprezentativci BiH u mlađim kategorijama.

Obilježavanje Dana opštine uveličao je i nastup KUD-a "Potkozarje".