U Kostajnici je juče održana druga sjednica opštinskog Foruma za bezbjednost.

Analizom zaključaka sa prethodnog sastanka ustanovljeno je da je realizovan zaključak koji se odnosio na izmještanje kontejnera komunalnog otpada sa lokacije u blizini Osnovne škole, te da je u toku realizacija zaključaka koji su se odnosili na izmještanje autobuskog stajališta i izmještanje alternativnog smještaja iz Ulice Mirze Delibašića zbog blizine škole i okupljanja pasa.

Članovima Foruma prezentovane su aktivnosti u vezi sa prevencijom i borbom protiv nasilnog ekstremizma.

Predsjednik Foruma upoznao je prisutne da je na ovu temu održan seminar u Prijedoru.

Zaključeno je da je najlakši način vrbovanja ekstremista nagrađivanje novcem ili radikalizacija ideja, te da je u tom smislu stanje bezbjednosti u našoj lokalnoj zajednici na zadovoljavajućem nivou.

Ipak, iz Foruma poručuju da otežavajući faktor predstavljaju migracije i pozivaju građane da kretanje migranata prijave policiji koja će ih sprovesti do migrantskog smještaja u Bihaću.

Na sjednici se raspravljalo i o parkiranju na trotoarima i bezbjednosti pješaka, kao i o vozilima parkiranim na javnoj površini u blizini osnovne škole, koja treba da se uklone kako bi ovaj prostor djeca mogla koristiti za prilaz školskom dvorištu.

Predloženo je i da se postave dodatni saobraćajni znakovi sa ciljem adekvatnijeg formiranja kolone prilikom dužeg čekanja na prelazak granice.

Zaključci i prijedlozi Foruma biće postavljeni na internet stranicu opštine Kostajnica.