U Kostajnici je danas, u okviru projekta "Prva pomoć svuda i za svakoga", postavljen AED uređaj, odnosno defibrillator koji je donirala Slovenija. Održane su i pokazne vježbe pružanja prve pomoći na dvije lokacije u gradu.

Ugovor o donaciji potpisali su zamjenik generalnog sekretara Crvenog krsta Slovenije Nuška Jerman, načelnik opštine Nikola Janjetović i sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Darko Palija.

Jermanova je rekla Radiju Kostajnica da je cilj projekta obučiti što više ljudi da reaguje i pomogne u slučaju srčanog zastoja.

“Imali smo već dvije obuke i imaćemo i u ovoj godini, kako za trenere, tako i za volontere. Danas smo donirali uređaj Kostajnici, a imamo i pokazne radionice tako da svi građani mogu probati rukovati AED aparatom”, rekla je ona.

Jermanova je dodala da projekat finansira Ministarstvo odbrane Slovenije.

Janjetović je istakao da je ova donacija značajna za Kostajnicu.

“Ovo će biti prvi ovakav aparat u našem gradu, a postavljen je na lokaciji koja je najfrekventnija i u blizini je graničnog prelaza”, kazao je načelnik.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Darko Palija naveo je da je u Kostajnici za rukovanje ovim aparatom obučeno 17 lica, među kojima su radnici Doma zdravlja i učenici srednje i osnovne škole.

“Oni su obučeni da rukuju AED aparatom u slučaju zastoja srca i da pristupe reanimaciji, a ove godine nastavljamo sa obukama kako bi što više građana znalo da koristi ovaj uređaj”, rekao je Palija.