Skupština opštine Kostajnica danas je na 21. redovnoj sjednici usvojila Odluku o ekonomskoj cijeni boravka djeteta u Javnoj ustanovi Klub za djecu “Kestenko”.

U odluci se navodi da je cijena usluge boravka djeteta u kostajničkom vrtiću 280 KM i nije povećana u odnosu na prethodnu godinu.

Odbornici su usvojili i Odluku o učešću roditelja za boravak djeteta u “Kestenku” prema kojoj će roditelji ovu uslugu mjesečno plaćati 100 KM, kao i prošle godine, dok će ostatak sufinansirati opština Kostajnica.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je novinarima da je ovo jedna od pronatalitetnih mjera opštine.

“Smatramo da opština svojim budžetom može iznijeti ovo sufinansiranje, a da roditelji učestvuju sa 100 KM za boravak djeteta. U sklopu te odluke su i određene povlastice za roditelje koji u vrtiću imaju više djece”, istakao je Janjetović.

U Odluci se navodi da je novčano učešće roditelja za prvo dijete 100 KM, a za drugo dijete cijena je umanjena i iznosi 70 KM mjesečno.

Roditeljji koji imaju troje djece, za prvo dijete će plaćati 70 KM mjesečno, za drugo dijete 60 KM mjesečno, dok je boravak trećeg djeteta u vrtiću besplatan.

Roditelji koji imaju četvoro i više djece koja borave u vrtiću u potpunosti su oslobođeni plaćanja ove usluge.

“Za djecu čija je porodica korisnik prava na novčanu pomoć, djecu žrtve nasilja u porodici i djecu pod rizikom od napuštanja od strane roditelja, boravak u predškolskoj ustanovi sufinansiraće osnivač u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite”, stoji u odluci.

Direktor “Kestenka” Dragana Dejanović navela je da su ove cijene među najnižim u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima u Klubu za djecu “Kestenko” u Kostajnici boravi 81 mališan u tri vrtićke grupe.

Odbornici su danas usvojili i Program rada Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Kostajnica“ i finansijski plan ove ustanove za 2023. godinu. Usvojen je i zaključak da uprava ove organizacije u roku od 90 dana Skupštini dostavi listu projekata sa ciljem unapređenja turističke ponude.

Između ostalog, usvojen je i Izvještaj o vršenju komunalnih djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje za 2022.godinu, Program vršenja komunalnih djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje za 2023. godinu, Odluka o utvrđivanju osnovice za izračunavanje jednokratne rente na području opštine Kostajnica i Odluka o utvrđivanju bazne cijene za obračun troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta na području opštine.