AMS RS i AMD, među kojima i AMD Kostajnica, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provode preventivnu aktivnost pod nazivom „Budi vidljiv, ne budi figura!“.

Provođenje aktivnosti „Budi vidljiv, ne budi figura!“ ima za cilj povećanje bezbjednosti pješaka u saobraćaju, kroz povećanje njihove uočljivosti noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Većina saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pješaci dogodila se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja, van naseljenih mjesta, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

Tokom trajanja aktivnosti pješacima će se ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, a posebno u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

Pješaci će se podsjetiti na osnovna pravila saobraćaja i obavezu njihovog poštivanja, kao i na obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka (baterijska lampa, retroreflektivni materijali i dr.) kada se kreću kolovozom van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Uticaće se i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću, naročito na dionicama puteva i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka. Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Takođe, pokušaće se ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu na potrebu korištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

Aktivnosti pod nazivom „Budi vidljiv, ne budi figura!“ biće realizovane u periodu od 15. do 28. februara ove godine.