Kostajnička Kestenijada je događaj poznat širom Republike Srpske i zaslužuje podršku, rekla je novinarima ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić koja je danas posjetila ovu lokalnu zajednicu.

„Vidim da i mimo republike Srpske ljudi znaju za ovaj događaj i baš mi je drago vidjeti ovoliko ljudi. Zaista je super biti danas u Kostajnici“, rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da se ministarstvo svake godine trudi da bude na raspolaganju radi promocije ovog događaja i, ako je u mogućnosti, da finansijski da podrži obilježavanje ovakvih događaja, ne samo u Kostajnici, nego širom Republike Srpske.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da je Kestenijada značajna za Kostajnicu jer privlači veliki broj građana i dio je njene turističke ponude.

„Ova manifestacija obuhvatila je brojna kulturno-umjetnička dešavanja, a danas, kao završni događaj, je takmičarski dio u kuvanju paprikaša“, rekao je Janjetović.

On je dodao da je opština u budžetu planirala i obezbijedila sredstva za održavanje Kestenijade.

Prema njegovim riječima obezbijeđena je tona kestena, opština je pomogla takmičarima u kupovini mesa za paprikaš, kao i organizaciju kulturnih dešavanja.

Direktor Turističke organizacije Branka Kukrika istakla je da je Kestenijada turističko-privredno-kulturna manifestacija koja je jedno od obilježja ove lokalne zajednice.

„Cilj je unapređenje turističke ponude kroz afirmaciju i promociju kestena kao prirodnog proizvoda kojim obiluje područje opštine Kostajnica“, navela je Kukrika.

U Kostajnici se danas održava treći dan Kestenijade, a obilježiće ga takmičenje u kuvanju paprikaša „Kotlić Kestenijade“, prezentacija tradicionalnih jela kostajničkog kraja i koncert tamburaškog orkestra "Nesanica" iz Kozarske Dubice.

U gradskom parku je postavljena prodajna izložba suvenira, ručnih radova, voća i meda, a posjetiocima se besplatno dijeli pečeni kesten.

Među gostima su i narodni poslanik Dragoslav Kabić, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i načelnici opština Kozarska Dubica i Donji Žabar Radenko Reljić i Pero Pavlović.

Organizator Kestenijade je opštinska Turistička organizacija, a pokrovitelj opština Kostajnica.