Polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježen 7. jul, Dan boraca opštine Kostajnica.

Vijenac na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno otadžbinskom ratu položila je delegacija opštinske Boračke organizacije.

Predsjednik kostajničke Boračke organizacije Miroslav Marinković rekao je Radiju Kostajnica da su borci iz Kostajnice prošli mnoga ratišta i dali značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

„U Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je oko 900 boraca sa područja naše opštine koji su prošli skoro sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe. Ranjeno je 128, a 42 borca su poginula”, naveo je Marinković.

On je podsjetio na odbranu opštine Kostajnica od agresije hrvatskih oružanih snaga 1995. godine, istakavši da je Kostajnica jedina zapadnokrajiška opština koja se odbranila, ne dajući hrvatskim snagama da pređu na njenu teritoriju.

Marinković je dodao se nismo dovoljno odužili borcima koji su dali veliki doprinos stvaranju Republike Srpske i opštine Kostajnica.

“Po našoj procjeni oko 60 odsto demobilisanih boraca živi u socijalnoj potrebi. Lokalna zajednica bi trebalo da pokaže više afiniteta i poštovanja prema demobilisanim borcima ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca. Mogla bi se odvojiti određena sredstva da se pomogne kod liječenja, sahrana i slično”, kazao je Marinković.

Načelnik opštine Nikola Janjetović čestitao je Dan boraca svim borcima opštine Kostajnica, ističući da važni datumi, a posebno doprinos boraca Republike Srpske, ne smiju biti zaboravljeni.

„Opština ispunjava sve svoje zakonske obaveze prema boračkim kategorijama na lokalnom nivou, a za potrebe funkcionisanja boračke organizacije iz budžeta se godišnje izdvaja 13.000 KM“, rekao je Janjetović.

On je istakao da je u pripremi odluka o poboljšanju statusa boračkih kategorija na području opštine Kostajnica.