Usvajanjem odluke kojom se odobravaju sredstva za nabavku udžbenika za učenike od petog do devetog razreda Osnovne škole „Petar Mećava“, odbornici su danas dali 'zeleno svjetlo' načelniku opštine da realizuje ovu aktivnost.

Kako je već ranije najavljeno, opština Kostajnica će obezbijediti udžbenike za učenike od petog do devetog razreda, osim za onu djecu kojima će udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Opština će kupiti knjige za 147 učenika kostajničke osnovne škole, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 34.130 KM“, rekla je Radiju Kostajnica načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović.

Za 27 učenika petog razreda potrebno je izdvojiti 3.861 KM, za 32 učenika šestog razreda 7.392 KM, za 30 učenika sedmog razreda 7.410 KM, za 31 učenika osmog razreda 8.339 KM i za 27 đaka devetog razreda 7.128 KM.

Kostadinovićeva je dodala da će za djecu iz višečlanih porodica sa troje i više djece, školske knjige obezbijediti resorno ministarstvo.

Kako se navodi u odluci, razlog za njeno usvajanje je opredjeljenje opštine da podrži princip besplatnog obrazovanja, kako bi se olakšala socio-materijalna situacija roditelja.