Odbornici Skupštine opštine Kostajnica usvojili su danas Odluku o kriterijumima i mjerilima za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao je Radiju Kostajnica da će ovom odlukom pravo na sredstva ostvariti i lica koja nisu živjela u objektu za vrijeme zemljotresa, kao i javna preduzeća i ustanove.

„Sredstva sa prioritetnu sanaciju su isplaćena. Međutim imamo određen broj predmeta koji nije riješen zbog imovinsko-pravnih odnosa. Zbog toga je i došlo do ove odluke koja je danas usvojena. Imamo određene izmjene koje nisu vezane za prebivalište, nego za objekte, dakle idemo u tom smjeru da svi objekti koji su oštećeni u zemljotresu dobiju naknadu za štetu“, pojasnio je Janjetović.

To praktično znači da, ukoliko je neko vlasnik jednog ili više objekata, a nije bio na toj adresi za vrijeme zemljotresa, ipak će ostvariti pravo na sredstva za sanaciju štete, što do sada nije bio slučaj.

Kako je naveo načelnik, na javni poziv po osnovu ove odluke moći će se prijaviti i javna preduzeća i ustanove čiji su objekti oštećeni u zemljotresu.

Janjetović je dodao da opština Kostajnica za realizaciju ove odluke raspolaže sa dva miliona KM, koliko je i planirano za ovu namjenu iz druge tranše Vlade Srbije.