Odbornici Skupštine opštine Kostajnica danas su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu.

Načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović rekla je Radiju Kostajnica da izvršenje budžetskih prihoda za prošlu godinu iznosi 6,9 miliona KM, odnosno 231 odsto u odnosu na 2020. godinu.

„Poreski prihodi su izvršeni u procentu od 122 odsto, a neporeski od 115 odsto, međutim najveća razlika u odnosu na prethodnu godinu je u grantovima koji su izvršeni u iznosu od 3,3 miliona KM, a najznačajnija stavka među grantovima je donacija Vlade Srbije“, navela je Kostadinovićeva.

Ona je istakla da je lani uz pomoć ove donacije opština izmirila sve neizmirene obaveze iz prethodnog perioda, što predstavlja veliko olakšanje u poslovanju i finansijskoj konsolidaciji opštine Kostajnica.

„Opština nema problema sa izmirivanjem tekućih obaveza. Sve stipendije, uključujući i zaostatke, su isplaćene u roku, socijalna davanja, svi grantovi za budžetske korisnike, svi materijalni troškovi opštine su izmireni u zakonskom roku“, rekla je Kostadinovićeva.

Odbornici su danas usvojili i Strategiju razvoja socijalnog stanovanja od 2022. do 2028. godine i Odluku o kriterijumima i mjerilima za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom.

Usvojena je i odluka kojom se odobravaju sredstva za nabavku udžbenika za učenike od petog do devetog razreda Osnovne škole „Petar Mećava“.

Odbornici su, između ostalog, usvojili Rješenja o imenovanju Zorana Torbice za vršioca dužnosti direktora Javne zdravstvene ustanove „Dom zdravlja Kostajnica“, Dragane Dejanović za vršioca dužnosti direktora Javne predškolske ustanove Klub za djecu „Kestenko“ i Branke Kukrike za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Turistička organizacija opštine Kostajnica.