AMS RS i auto moto društva, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, od 6. juna do 31. avgusta ove godine provodiće preventivne aktivnosti pod nazivom "Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!“.

 

Cilj provođenja aktivnosti je povećanje bezbjednosti vozača motocikla i mopeda u saobraćaju, odnosno smanjenje broja poginulih i teško povrijeđenih motociklista i mopedista, kao i lica koja se prevoze sa njima, u saobraćajnim nezgodama na putevima Republike Srpske.

Preventivnim aktivnostima će se pokušati uticati na promjenu negativnih stavova i ponašanja kod vozača motocikla i mopeda, kao i kod ostalih vozača motornih vozila, a podržaće se ponašanje u skladu sa pravilima saobraćaja.

U toku trajanja kampanje vozači motocikla i mopeda podsjećaće se na obavezu poštivanja saobraćajnih propisa, te na značaj upotrebe zaštitnih kaciga i druge zaštitne opreme, kao i na najčešće greške koje mogu dovesti do rizičnih situacija i saobraćajnih nezgoda.

I vozačima ostalih motornih vozila skrenuće se pažnja na potrebu povećane opreznosti prema ovim kategorijama učesnika u saobraćaju.

U toku 2021. godine u saobraćajnim nezgodama na putevima u Republici Srpskoj smrtno je stradalo 6 vozača motocikla i jedan vozač mopeda. Teške tjelesne povrede zadobila su 52 vozača motocikla i 22 vozača mopeda.