U Kostajnici je prošle godine prihodovano 127.148 KM po osnovu naknada za eksploataciju šumskih sortimenata, od čega je 93.278 KM uloženo u sanaciju, rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica, te za rasvjetu na javnim površinama.

Načelnik odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović rekla je Radiju Kostajnica da je za rekonstrukciju gradskih ulica utrošeno 26.678 KM, dok je za sanaciju lokalnog puta u Petrinji i nasipanje puta u Parku prirode Una potrošeno 12.504 KM.

Na zaštitu i održavanje puteva u zimskim uslovima potrošeno je 11.384 KM, a za troškove rasvjete na javnim površinama 42.712 KM.

Kostadinovićeva je navela da će preostala sredstva u iznosu od 33.870 KM, namjenski biti utrošena u tekućem periodu.

Ona je objasnila da je utrošak sredstava dobijenih od naknade za eksploataciju šumskih sortimenata definisan Zakonom o šumama.

“Ovim zakonom propisana je i obaveza jedinica lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi zaštićeno područje, da dio ovih sredstava izdvoji namjenski za održivi razvoj zaštićenih područja. U opštini Kostajnica područje koje je zaštićeno je Park prirode Una”, istakla je Kostadinovićeva.

Prema njenim riječima, Zakonom o šumama definisan je i način usvajanja Programa utroška sredstava dobijenih od naknade za eksploataciju šumskih sortimenata.

“Skupština opštine je u aprilu prošle godine usvojila Program utroška sredstava dobijenih od naknade za eksploataciju šumskih sortimenata u 2021. godini na koji je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo saglasnost”, rekla je Kostadinovićeva.

Ona je dodala da su ove godine po osnovu naknada za eksploataciju šumskih sortimenata planirana sredstva u iznosu od 130.000 KM.

“Od ovih sredstava planirano je 85.000 KM za održavanje i zaštitu puteva u ljetnim uslovima i za održavanje puteva u Parku prirode Una. 15.000 KM je planirano za održavanje i zaštitu puteva u zimskim uslovima, dok je 30.000 KM predviđeno za troškove rasvjete na javnim površinama”, precizirala je Kostadinovićeva.