Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić današnjom posjetom opštini Kostajnica pružila je podršku građanima i načelniku opštine Nikoli Janjetoviću.

„Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava, materijalna šteta jeste velika, ali ono što je materijalno se može nadoknaditi i u narednom periodu dovesti u red“, rekla je ministarka novinarima nakon sastanka sa načelnikom.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske na jučerašnjoj sjednici donijela zaključak kojim je obezbijedila 300.000 KM opštini Kostajnica i 100.000 opštini Kozarska Dubica.

„Ministarstvo uprave i samouprave će uvijek biti podrška opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj“, istakla je Jujićeva.

Ona je navela da je činjenica da je zgrada opštine dosta oštećena.

„Kako mi je rekao načelnik juče su bili stručnjaci koji su rekli da je zgrada trenutno bezbjedna, ali bilo kakvo dalje pogoršanje situacije sigurno ne bi bilo dobro. Moram da pohvalim načelnika koji je uspio da sa svojim saradnicima osposobi rad matične službe, jer je jako bitno da građani mogu da ostvare svoja prava i da im se pruži adekvatna usluga matične službe“, kazala je Jujuićeva.

Ona je pozvala sve ljude dobre volje da nađu načina da pomognu građanima Kostajnice jer oko 30 porodica nemaju uslove da se vrate u svoje stambene objekte.

Ministarska je poželjela svima srećne novogodišnje i božićne praznike i da ova 2020. godina ostane daleko iza nas, te da nova godina donese napredak u porodičnom, poslovnom, društvenom i svakom drugom pogledu.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da ekipe na terenu danas nastavljaju procjenu uslovnosti objekata za stanovanje i rad, a da će nakon toga biti formirana komisija za popis i procjenu štete.

„Danas smo stavili opštinsku upravu u funkciju, zgrada jeste oštećena, statičari su rekli da je zgrada bezbjedna, a šta ćemo dalje sa zgradom vidjećemo, to nije sada prioritet“, rekao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, danas će u Kostajnicu doći tri inženjera iz Banja Luke koji će sa lokalnim ekipama nastaviti pregled objekata, a kad se to završi slijedi komisija za popis štete.

„Danas nastavljamo sa pregledom objekata, sa skidanjem dimnjaka, popravkom krovišta. Trenutno imamo dvije korpe od Elektrokrajine iz Prijedora i Novog Grada, dolazi građevinska operativa iz Kozarske Dubice sa crijepom i letvama i prelazimo na sanaciju objekata“, rekao je janjetović.

Janjetović je istakao da, prema sinoćnjim informacijama, oko 22 objekta nisu uslovna, te da se nastavlja analiza nakon koje će se znati detaljniji podaci, dodajući da su građani, koji nisu našli smještaj kod rodbine i prijatelja, smješteni u dva objekta u vlasništvu opštine.

„Mi danas uspostavljamo rad opštinske uprave, do sada smo radili bukvalno telefonom sa ulice, pa bih ovim putem zamolio lokalne zajednice u okruženju, Prijedor, Dubicu, Novi Grad i druge, ako nam mogu pomoći putem svoje Civilne zaštite, da nam daju na raspolaganje svoje ljude, jer mi u Kostajnici jednostavno, na ovakvo vrijeme kakvo je sad, nemamo dovoljno ljudi, a mi bukvalno moramo da završimo ovu stvar za dva dana“, naveo je Janjetović.

On se zahvalio pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite koji su došli u Kostajnicu.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su pripadnici Civilne zaštite već treći dan u Kostajnici i, sa lokalnom administracijom, Civilnom zaštitom, vatrogascima, komunalnom policijom i građanima koji su uključeni u akciju, saniraju štetu i posljedice zemljotresa.

„Danas radi 30 pripadnika podijeljenih u dva tima, radimo i sutra, kolege iz Bijeljine su najavile da šalju pojačanje za sutra. Vremenski uslovi nam ne idu na ruku, ali imamo obavezu prema građanima Kostajnice da maksimalno efikasno i kvalitetno pomognemo u otklanjanju štete“, kazao je Novitović.

Prema njegovim riječima, angažovana su dva specijalizovana tima, prvenstveno za spašavanje sa visina i ta dva tima se koriste za otklanjanje rizika, a to su dimnjaci koji su napukli ili oštećeni krovovi.

„Neke krovove pokrivamo najlonom, snalazimo se u datim uslovima kako možemo. Za danas je najavljeno dopremanje građevinskog materijala, tako da ćemo neke objekte trajno pokrivati“, naveo je Novitović

On je dodao da je za Kostajnicu karakterističan veliki broj oštećenja.

„Na tako velikom broju, bez obzira da li su oštećenja manja ili veća, u nekom zbiru imate veliku materijalnu štetu koja je, ugrubo da kažem, preko tri miliona KM“ naglasio je Novitović.