Centralna izborna komisija BiH objavila je danas na svom zvaničnom sajtu konačne rezultate Lokalnih izbora koji su održani 15. novembra ove godine.

 

CIK BiH je obradila u potpunosti glasačke listiće sa svih biračkih mjesta.

Prema ovim podacima, najviše glasova osvojio je kandidat SNSD-a Nikola Janjetović. Za budućeg načelnika opštine Kostajnica glasala su 802 lica, odnosno 28,90 odsto, od kojih je 750 sa redovnih biračkih mjesta, 27 putem pošte i 25 glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima.

Kandidat SDS-a Vladimir Ćopić osvojio je 759 glasova, odnosno 27,35 odsto od ukupnog broja glasova. Sljedeća po broju glasova je kandidat PDP-a Diana Čekić koja je imala ukupno 732 glasa, odnosno 26,38 odsto. Marko Čolić, kandidat Socijalističke partije, osvojio je ukupno 482 glasa, odnosno 17,37 odsto. 

Prema informacijama CIK-a, na području opštine Kostajnica za nivo načelnika bilo je ukupno 2.775 važećih glasačkih listića, odnosno 95,89 odsto, 48 nevažećih praznih glasčkih listića i 71 nevažeći glasački listić po drugim kriterijumima.

Stranka koja je dobila najveći broj glasova je Savez Nezavisnih Socijaldemokrata – SNSD – Milorad Dodik. Ukupan broj glasova za ovu stranku je 677, od kojih je 626 redovnih, 27 putem pošte, dva putem mobilnog tima i dva putem potvrđenih glasačkih listića. Ovim brojem glasova, od 17 ukupnih, SNSD je obezbijedio četiri mandata u Skupštini opštine Kostajnica.

Četiri odbornička mandata imaće i Srpska Demokratska Stranka- SDS, koja je osvojila 594 glasa, odnosno 21,44 odsto od ukupnog borja glsaova.

Partija Demokratskog progresa- PDP osvojila je 486 glasova i tri odbornička mandata u Skupštini opštine Kostajnica.

Po jedan odbornički mandat imaće Ujedinjena Srpska, sa osvojenih 200 glasova, Demokratski Narodni Savez- DNS sa 151 glasom, SDP sa 126 glasova i Narodni Demokratski Pokret sa 95 glasova.

Stranke koje nisu uspjele dobiti dovoljan broj glasova za mandat u Skupštini opštine Kostajnica su Stranka Demokratske Akcije- SDA za koju je glasalo 68 birača, zatim Ekološka Partija sa četiri glasa, Radnička Partija sa dva glasa i Otadžbinska Stranka sa dva osvojena glasa.

Bez osvojenih glasova bili su SNS FBIH- Samo najbolji idu naprijed i Demokratska Stranka Invalida Bosne i Hercegovine.

Za nivo Skupštine opštine, prema zvaničnim podacima CIK-a, bio je 2.771 važeći glasački listić, odnosno 95,72 odsto, 31 nevažeći prazni glasački listić i 93 nevažeća glasačka listića po drugim kriterijumima.

Na području opštine Kostajnica pravo glasa je imalo 5.046 birača, a glasalo se na 13 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićama, putem pošte i putem tri mobilna tima.