Ljubica Jandrić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je Radiju Kostajnica da je kostajnički Dom zdravlja preduzeo sve neophodne mjere na suzbijanju epidemije virusa korona i da je  epidemiološka situacija u Kostajnici pod kontrolom.

“S obzirom da je u posljednje vrijeme došlo do pojave obolijevanja od kovid 19 ja sam, kao epidemiolog, došla ispred Instituta da istražimo i vidimo koje su mjere preduzete. Sve ono što je urađeno do sada, urađeno je prema protokolu, preduzete su sve mjere u cilju zaštite zdravlja stanovništva kada je ova bolest u pitanju. Bili smo u stalnoj komunikaciji i sve mjere koje su preduzete, protokoli  i preporuke koje daje Institut i koje prosljeđuje svim zdravstvenim ustanovama, Dom zdravlja je ispoštovao”, rekla je Jandrićeva prilikom posjete kostajničkom Domu zdravlja.

Ona je rekla da je do sada na području opštine Kostajnica oboljelo ukupno 37 lica.

“Dugo je bio samo jedan slučaj, a posljednjih desetak dana došlo je do povećanog obolijevanja, što je na neki način bilo za očekivati, s obzirom da smo širom Republike Srpske imali određen broj oboljelih. Većina slučajeva je vezana uglavnom za porodice i kontakte iz određenog kolektiva tako da je Dom zdravlja u saradnji sa epidemiologom i sanitarnom inspekcijom preduzeo sve potrebne mjere”, kazala je Jandrićeva.

Ona je naglasila da je žarište suzbijeno, ali da se ne može isključiti pojava novih slučajeva.

“Možemo biti zadovoljni s obzirom da, evo danas, od 15 uzetih uzoraka, imamo jedan pozitivan, tako da će Dom zdravlja u Kostajnici na čelu sa direktorom i timom i dalje preduzimati sve mjere u saradnji sa kriznim štabom, gdje se donose odluke i nadamo se u narednom periodu, ne možemo isključiti pojavu novih slučajeva, ali u svakom slučaju da je ovo žarište koje je postojalo na neki način suzbijeno i vidjećemo šta će se u narednim danima dešavati”, pojasnila je ona.

Jandrićeva je naglasila da se građani moraju pridržavati preporučenih mjera.

“Sad smo preuzeli i individualnu odgovornost i svaki građanin treba da nosi masku ondje gdje je preporučeno, da drži distancu metar i po do dva, da vodi računa o ličnoj i kolektivnoj higijeni, obavezno je pranje i dezinfekcija ruku i da se prilikom pojave bilo kakvih simptoma, posebno ako se pojavi temperatura ili neki od respiratornih simptoma, obavezno jave telefonom svom porodičnom ljekaru da se preduzmu određene mjere”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u porodicama u kojima su dijagnostikovane pozitivne osobe, svi kontakti moraju ići u izolaciju slijedećih 14 dana, a njihovo zdravstveno stanje prati higijensko-epidemiološka služba koja određuje ko se treba testirati.

“Otprilike sedmi dan, ako je osoba zaražena virusom kovida, pojaviće se simptomatologija. Na osnovu preporuka Doma zdravlja radi se testiranje i svi kontakti moraju to da ispoštuju. Oni koji su oboljeli otpuštaju se iz bolnice nakon dva negativna nalaza i nakon toga moraju ostati u kućnoj samoizolaciji narednih 14 dana. Kontrolu pacijenata, odnosno kontakata koji se nalaze u samoizolaciji, treba da vrši, pored inspekcije koja izdaje rješenja, i komuanlna policija i policija na području lokalne zajednice”, pojasnila je epidemiolog.

Ona je istakla da građani ne mogu da odbiju testiranje ili izolaciju i da je svaki građanin prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dužan da poštuje sve mjere kada su u pitanju zarazne bolesti.

Ako je neko izvor zaraze, kako kaže Jandrićeva, ne smije da ugrožava druge članove kolektiva, domaćinstva ili zajednice, bilo gdje da se nalazi i mora ispoštovati sve što mu izdaje sanitarna, odnosno zdravstvena inspekcija i zdravstveni radnici.

“Da bismo spriječili ovu epidemiju i da bismo sveli posljedice na najmanju moguću mjeru, svi moramo učestvovati u tome, a naša individualna odgovornost se sastoji u tome da moramo čuvati najprije sebe, svoju djecu, porodicu i starije članove porodice, te sam kolektiv. Posebno bih ovdje istakla osobe koje spadaju u rizične grupe stanovništva. Ako je neko mađi od 20 ili 30 godina pozitivan na virus korona imaće blage simptome ili ih neće nikako imati, ali osobe preko 65 godina, osobe koje imaju problem sa imunim sistemom, koje idu na dijalizu ili imaju dijabetes mogu da budu žrtve tih osoba koje su izvor zaraze. Zato se moramo zbog njih, a i zbog svih nas ponašati u skladu sa preporukama, a u krajnjem slučaju sa zakonom, jer je to naša obaveza. Postoje tu i kaznene odredbe za sve one koji odbijaju da se ponašaju u skladu sa tim da ne budu izvor zaraze za druge”, kaže Jandrićeva.

Ona je dodala da svaka pozitivna osoba na virus korona mora biti pregledana od infektologa, a nakon pregleda će dobiti određeni nalaz, i u skladu s tim treba da se ponaša.

“Svi oni koji imaju blage simptome ili su asimptomatski su upućivani u karantin da se izoluju i da ne bi bili izvor zaraze u svom okruženju, odnosno svojim porodicama. Ovaj karantin se sada nalazi na lokaciji stare pulmologije u Banja Luci. Dakle sve ono što naloži ljekar u saradnji sa sanitarnom inspekcijom svaki građanin mora da ispoštuje”, naglašava ona.

Jandrićeva je rekla da se može reći da je na nivou Republike Srpske u toku drugi talas epidemije.

“Nakon popuštanja mjera koje su bile rigorozne i stroge, moramo se vratiti u normalan život iz ekonomskih razloga. Bilo je došlo je do smanjenja broja oboljelih, ponovo smo se vratili na taj početni nivo i zato je došlo do obolijevanja u porodicama i određenim kolektivima, ali možemo reći da se radi uglavnom o osobama srednje i mlađe životne dobi i da su pacijenti imali blage simptome ili su to bili asimptomatski slučajevi. Naravno ima i pokoji pacijent sa težom kliničkom slikom, a vidjećemo u narednom periodu koje će odluke donositi republički i opštinski štabovi i stanovništvo mora u tome aktivno učestvovati”, objasnila je ona.

Direktor kostajničkog Doma zdravlja Zoran Torbica rekao je da je epidemiološka situacija u Kostajnici pod kontrolom i da su preduzete sve neophodne mjere kako bi se epidemija stavila pod nadzor.

„Sve mjere koje smo provodili su bile po jasnim uputstvima i protokolima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Svi pacijenti koji su bili pozitivni na oboljenje kovid 19 su bili hospitalizovani u Opštoj bolnici Prijedor, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ili u republičkom centru za izolaciju na lokaciji stare pulmologije u Banja Luci. Za sve pacijente koji su bili u kontaktu poslali smo preporuku inspektoru da se stave pod zdravstsveni nadzor slijedećih 14 dana. Svi ti kontakti su testirani i, ukoliko je bilo pozitivnih osoba, one su bile transportovane na hospitalizaciju“, rekao je Torbica.

On je dodao da je u Domu zdravlja u Kostajnici juče u kontroli bio republički zdravstveni inspektor koji je konstatovao da su preduzete sve potrebne mjere u vezi sa epidemijom kovid 19 u našoj lokalnoj zajednici.

Torbica je podsjetio da su 10. juna dobijeni rezultati za prva četiri oboljela lica i odmah su preduzete radikalne mjere na suzbijanju epidemije kako bi što manje lokalnog stanovništva bilo zahvaćeno.

“Mogu da pohvalim zdravstvene radnike Doma zdravlja koji su radili i po 16 časova dnevno kako bismo uspjeli da na vrijeme odreagujemo po pravilima i protokolima Instituta za zaštitu zdravlja. Mislim da smo u tome i uspjeli, jer evo danas je 13. dan od izbijanja epidemije, a mogu da kažem da mi epidemiju imamo pod kontrolom, imamo smanjen broj novih slučajeva koji je sveden na apsolutni minimum. Ono što će se dešavati u budućnosti ja ne mogu da predvidim, ali ono što želim je da apelujem na lokalno stanovništvo da koristi ličnu zaštitnu opremu, da ima fizičku distancu u ophođenju sa drugim ljudima, da redovno koriste dezinfekciona sredstva u prostoru u kome žive i rade i da vode računa o ličnoj higijeni”, zaključio je Torbica.