Na području opštine Kostajnica prošle godine je rođena 31 beba, što je za šest beba manje nego 2018. godine, rekao je Radiju Kostajnica portparol opštine Aleksandar Pašić.

 

On je dodao da su lani u matičnu knjigu umrlih u Kostajnici upisana 52 lica, odnosno 13 lica manje nego godinu dana ranije.

Prošle godine je sklopljeno 40, a razvedeno 10 brakova, dok je 2018. godine sklopljeno 30 i razvedeno 14 brakova.

Pašić je dodao da je opština Kostajnica 2019. godine za vještačku oplodnju izdvojila 1.500 KM za jedan bračni par, nakon čega su rođene dvije bebe, te pozvao sve parove koji imaju potrebu za vještačkom oplodnjom da se jave kako bi ostvarili ovo pravo.

„Sa ciljem poboljšanja demografske slike opština od 2013. godine stimuliše natalitet isplaćujući naknadu za rođenje prvog i drugog djeteta u iznosu od 200,00 KM, te za treće i svako slijedeće dijete 500,00 KM”, naveo je Pašić.

Prema njegovim riječima, od 2017. godine isplaćuje se i naknada za vještačku oplodnju od 1.500 KM po paru i od tada je ovo pravo iskoristilo sedam parova, rođeno je sedam beba, a iz budžeta je izdvojeno 10.500 KM.

On je dodao da opština Kostajnica, uprkos stimulativnim mjerama, posljednjih dvadesetak godina bilježi negativan prirodni priraštaj i da je ovaj trend zabrinjavajući.

“Naša lokalna zajednica nije izolovan slučaj kada je riječ o negativnom prirodnom priraštaju, slična situacija je i u ostalim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj. Zbog toga je veoma važno da lokalne zajednice imaju podršku viših nivoa vlasti i da zajedničkim snagama pokušamo zaustaviti negativne demografske trendove i odlazak stanovništva sa ovih prostora”, zaključio je Pašić.