Kabinet informatike u Osnovnoj školi “Petar Mećava” u Kostajnici opremljen je sa deset novih računara, rekao je Radiju Kostajnica direktor škole Milanko Dejanović.

“Sredstva u iznosu od 6.500 KM dobili smo od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za nabavku devet novih računara, dok nam je jedan donirala radnja „Elektromobil“ iz Kostajnice”, naveo je Dejanović.

Prema njegovim riječima, u kabinetu informatike su bili stari računari iz 2010. godine koje je škola dobila kao donaciju polovne robe, oni su još u funkciji, ali ne mogu više da prate savremena dostignuća i potrebe modernog nastavnog procesa.

“Nastavnik i učenici već se služe novim računarima, što mnogo znači za odvijanje nastave informatike. S obzirom na to da se zahtijevaju savremene tehologije i upotreba novih naučnih sredstava, biće to jako korisno za učenike koji će moći da redovno prate sva dostignuća”, kaže Dejanović.

On je dodao da je u toku nabavka 10 monitora za nove računare, a za potpuno opremanje informatičkog kabineta potrebna su ukupno 22 računara i monitora sa internet priključcima.

Dejanović je rekao da škola ostvaruje vlastite prihode, ali ta sredstva nisu dovoljna da pokriju sve troškove i modernizaciju kabineta informatike, zbog čega se uprava škole nada donacijama uz pomoć kojih će ova učionica biti opremljena potrebnom opremom.

“Vlastitim sredstvima smo obnovili stare stolice koje su u upotrebi još od 1974. godine. Stare željezne konstrukcije smo ofarbali i na njih montirali nove naslone i sjedala koje smo kupili uz pomoć resornog ministarstva. Na taj način smo obnovili 100 stolica koje smo već rasporedili u kabinete informatike, biologije i muzičke kulture, te u područnu školu u Petrinji”, kazao je Dejanović.

On je dodao da je obnovljeno i 50 školskih klupa koje su već u upotrebi i da je u toku obnova još 30 stolica za kabinet hemije.

“Od vlastitih prihoda nabavljamo potrošni materijal za fizičko vaspitanje, hemiju i slično, a da bismo nešto više uradili teško je. Didatkička sredstva su skromna, služimo se onim što imamo, fali nam dosta. Potrebno je uraditi i toplifikaciju škole, neophodna je zamjena krova, stolarije koja je najbitnija u ovom trenutku, mnogi prozori su zakovani i ne otvaraju se iz bezbjednosnih razloga, a potrebna je i obnova sanitarnih čvorova i školske dvorane”, naglasio je Dejanović.

Ipak, kaže direktor, djeca koja pohađaju kostajničku osnovnu školu nisu oštećena i stiču kvalitetno znanje, što dokazuju i uspjesi na regionalnim i republičkim takmičenjima za učenike osnovnih škola.

“U posljednja dva mjeseca osvojili su prvo mjesto na regionalnom takmičenju o poznavanju mina i u Sarajevu su zastupali regiju Prijedor, te ostvarili dobar rezultat. Učenica Jana Radojčić je sa svojim likovnim radom osvojila treće mjesto u regiji Prijedor i drugo u Republici Srpskoj.

Objekat osnovne škole u Kostajnici koji se i sada koristi izgrađen je 1974. godine, a sportska sala 1976. godine.

Osnovno obrazovanje u Kostajnici potiče još od davne 1880.  godine i ove godine osnovna škola obilježava 140 godina postojanja školstva u Kostajnici.

Prva škola izgrađena je 1888. godine i tada je nosila naziv Narodna osnovna škola.

Školu u Kostajnici trenutno pohađa 308 učenika, od kojih 11 u područnoj školi u Petrinji.