Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kostajnici je danas obilježen polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu u gradskom parku.

Vijence su položili načelnik opštine Drago Bundalo, delegacije pripadnika Vojske Republike Srpske -borbene grupe ''Balj'', Boračke organizacije opštine Kostajnica i Skupštine opštine Kostajnica.

Dušan Đenadija, komandant Borbene grupe ''Balj'', koju su činili borci iz Prijedora, Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije iz Banja Luke, izjavio je Radiju Kostajnica da se i danas s ponosom sjeća događaja iz septembra 1995. godine.

„Prije svega odajemo počast poginulim borcima, a ujedno izražavamo zahvalnost narodu Kostajnice koji je dao najveći doprinos da bi se ovaj grad odbranio jer ni u jednom momentu nije pokazao namjeru da napusti ove prostore, a to je u mogo čemu obavezalo vojsku i dalo joj veći motiv za odbranu“, rekao je Đenadija.

On je dodao da je Kostajnica bila specifična u taktičkom smislu jer bi se najviše dobilo padom ovog grada, imajući u vidu da bi veoma brzo protivničke snage došle do Knežice, a zatim i Prijedora čime bi bile eliminisane odbrane u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici.

„Zato je agresija i počela napadom na Novi Grad i Kozarsku Dubicu kako bismo mi preorijentisali jedinice u ove gradove čime bi bila oslabljena odbrana Kostajnice. To je za nas bilo prepoznatljivo i nismo tako postupili već smo uspjeli odbraniti grad“, pojasnio je Đenadija.

On je naglasio da hrvatska vojska nije uspjela da preko srušenog mosta na rijeci Uni pređe na teritoriju Kostajnice i dodao da nije bilo gubitaka u vojnim redovima.

Prema njegovim riječima, strogo je ispoštovana naredba generala Momira Zeca da se odbrana postavi na 'ogledalu Une', što znači da svaki vojnik treba da vidi rijeku, te je odbrana postavljena na samoj obali Une. Tako su, kaže Đenadija, spriječeni veći civilni gubici.

„Imali smo tri civilne žrtve i malo je to stradanja u odnosu na susjedne opštine, ne zato što napad ovdje nije postojao, nego zato što je strogo ispoštovana generalova naredba i zato što smo imali disciplinovane i odgovorne ljude, uglavnom treće dobi, koji su branili svoju djecu i unučad“, naglašava Đenadija.

Načelnik opštine Drago Bundalo rekao je da je tokom hrvatske agresije pričinjena velika materijalna šteta procijenjena na 40 miliona KM, ali da tužba protiv Hrvatske još nije podignuta.

„U dva dana na Kostajnicu je palo oko 6.000 granata i grad je bio totalno razrušen. Uradili smo procjenu štete i proslijedili nadležnim ministarstvima sa ciljem da Republika Srpska pa i BiH pripremi tužbu protiv agresora, ali očito, zbog nekih političkih razloga i odnosa, ta tužba nikad nije pokrenuta. Ipak, mi smo uspjeli da se oporavimo i izgradimo naš grad za život u miru“, rekao je Bundalo.

Centralna manifestacija obilježavanja 23. godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije biće održana danas u Kozarskoj Dubici. Obilježavanju godišnjice prisustvovaće i načelnik opštine Kostajnica.