Štrajk radnika u Komunalnom preduzeću „Komunalno“ u Kostajnici je obustavljen i odvoz smeća se od ponedjeljka vrši redovno, rekao je Radiju Kostajnica direktor preduzeća Efraim Podinović.

Podinović je rekao da radnici negoduju već duže vrijeme, jer je preduzeće od marta ove godine gotovo stalno pod blokadom Poreske uprave Republike Srpske i Uprave za indirektno oporezivanje, zbog čega uprava ne može redovno isplaćivati plate radnicima.

„Zbog obaveza iz prošlosti ne možemo isplaćivati plate jer smo stalno pod blokadom. Ja poštujem odluku radnika koji su prošle sedmice krenuli u štrajk upozorenja i obustavu rada, a dogovorio sam s njima da ispoštujemo minimum odvoza smeća, odnosno zakonske uslove za štrajk, tako da je ispoštovan minimum procesa rada i nije bilo potpune, već djelimične obustave odvoza smeća“, rekao je Podinović.

On je naveo da su radnici štrajkom zahtijevali plate za april i maj, te isplatu toplih obroka do 31. decembra 2019. godine, počevši od toplog obroka za mjesec mart.

Podinović je naveo da je zaposlenima isplaćena plata za april, a u toku je i isplata majske plate, zbog čega je štrajk obustavljen, a odvoz smeća se sada vrši redovno.

On je dodao da ukupna dugovanja Komunalnog preduzeća trenutno iznose preko 800.000 KM i da je uglavnom riječ o obavezama iz ranijeg perioda, još od 2002. godine, koje su se nagomilale jer nisu izmirivane i sada sa kamatama dolaze na naplatu.

„U februaru ove godine načelnik je sa svojim stručnim timom preuzeo kontrolu poslovanja i finansijske konsolidacije preduzeća i mi smo svakodnevno u kontaktu, što je dalo efekta jer su dugovanja smanjena“, zaključio je Podinović.