Poljoprivredna inspekcija opštine Kostajnica saopštila je da su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni uništavati korovsku biljku ambroziju.

 

Poljoprivredni inspektor Goran Grublješić rekao je Radiju Kostajnica da je obaveza uništavanja ambrozije propisana Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije.

“Cvjetanje ambrozije započinje u julu, a najintenzivnije je u mjesecu avgustu. Zato pozivamo sve vlasnike i korisnike  poljoprivrednog zemljišta da u toku vegetacione sezone izvrše uništavanje ambrozije na svojim parcelama kako bismo spriječili njeno širenje i štetan uticaj na zdravlje ljudi”, rekao je Grublješić.

On je dodao da je za uništavanje ove korovske biljke na javnim površinama zaduženo Komunalno preduzeće “Komunalno”.

Prema njegovim riječima, zakon predviđa kaznu od 700 KM za fizička lica do 5.000 KM za pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih zakonskih mjera.

“Prošle godine opštinska poljoprivredna inspekcija nije izrekla ni jednu kaznu, ali je izdano 17 rješenja sa naredbom da se izvrši uništavanje. Ove sezone smo do sada izrekli tri usmene opomene zbog uočenog korova na poljoprivrednom zemljištu”, kaže Grublješić.

Uništavanje i suzbijanje ambrozije se vrši kopanjem, košenjem, zaoravanjem, spaljivanjem ili upotrebom herbicida.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište.