U Kostajnici se danas održava Karate turnir „Kup Mladosti 2023“ koji je okupio 13 klubova sa 250 takmičara u 300 disciplina.

Trener Karate kluba „Mladost“ Zoran Vukić rekao je Radiju Kostajnica da se ovim turnirom počinje obilježavati Dan opštine Kostajnica.

„Načelnik opštine je podržao turnir u smislu da promovišemo našu opštinu, uključili smo i kulturnoumjetničko društvo iz Kostajnice da to bude više jedna manifestacija, nego neki 'strašan' karate turnir“, rekao je Vukić.

On je istakao da turnir, koji se održava po drugi put, raste i da je prevaziđen prošlogodišnji broj takmičara.

„Gosti su nam danas došli iz Federacije BiH, Doboja, Banja Luke, Gradiške, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, imamo danas ovdje 13 klubova, odnosno 250 takmičara u 300 disciplina“, naveo je Vukić.

On je dodao da kostajnički karate klub ima četrdesetak članova.

„Možemo se pohvaliti da svake godine imamo medalje sa Prvenstva Republike Srpske, a imali smo i pet reprezentativaca BiH koji su nastupali na Balkanskim prvenstvima. Iako smo mala sredina, trudimo se, mada je teško jer karate više nije jeftin sport, mnogo je pripremnih turnira koje moramo ispoštovati da bismo bili u toku i stizali vrhunske rezultate i klubove“, kazao je Vukić.

Na turniru danas učestvuje i 21 takmičar iz Karate kluba „Mladost“.

Pokrovitelj turnira je opština Kostajnica, a načelnik Nikola Janjetović ističe zadovoljstvo povećanjem broja takmičara.

„Podrška turniru je dokaz da opština ulaže u sport i omladinu. Iz budžeta ove godine izdvajamo 25.000 KM za sportske klubove, a osim toga dodatnim sredstvima podržavamo sportske manifestacije. To je sve dio naše pronatalitetne politike, ali i promovisanja naše opštine“, rekao je Janjetović.

On je istakao da je „Kupom Mladosti“ počelo obilježavanje 2. aprila, Dana opštine Kostajnica, te dodao da su povodom obilježavanja ovog datuma planirane i književne večeri, predstave, veče folklora i svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će biti dodjeljena priznanja zaslužnim građanima.

Otvaranju turnira prethodio je nastup KUD-a Potkozarje.

Ulrike Crvrkalj dobila je zahvalnicu za dugogodišnji rad i doprinos razvoju karate kluba „Mladost“, dok su načelniku opštine i direktoru Osnovne škole „Petar Mećava“ Miroslavu Škari uručene majice sa logom „Mladosti“.