Karate - japanska borilačka vještina koja koristi sve dijelove tijela u svrhu samoobrane. O ovoj vještini razgovarali smo sa trenerom i članovima Karate kluba "Mladost".

Središnji smisao karatea je osobnost i veliki naglasak daje se poboljšanju osobe. Poštovanje je drugi važan dio karatea; ono govori o proćišćenju sebe i osnaživanju osobnosti. U duhu karatea važno je potjerati sebe do krajnjih granica sposobnosti, izdržati pod pritiskom.

Vještina karatea služi za samoobranu, a ne nanošenju povreda protivniku u primjeni vještine.

Ovim i mnogim drugim vrijednostima trener Karate kluba “Mladost” Zoran Vukić uči djecu iz Kostajnice koja se odluče baviti karateom.

Ekipa Radija Kostajnica bila je na jednom od treninga “Mladosti” gdje smo razgovarali sa trenerom i članovima Ljupkom Adamović i Tamarom Milošević.

Povod za razgovor bio je uspjeh ovih djevojaka i Miljane Vujasin na ispitu za regionalne karate sudije.

Dio razgovora prenosimo na internet stranici Radija Kostajnica, a cijeli razgovor možete čuti u našem programu danas od 12:30 časova i reprizu sutra u 14:10 časova.

“U moje vrijeme karate su trenirale već odrasle osobe,  a sada se ovim sportom bave i djeca predškoslkog uzrasta, što je odlično jer nekad se karate radio spartanski bez zaštite, tukli smo se…sad je to drugačije i prilagođeno najmlađima, tako da već od šest godina djeca dolaze da treniraju. Ja imam u klubu djece koja su došla sa pet godina i koja su na odličnom putu, izrastaju u fizički zdrave osobe što je najbitnije za svakog roditelja i mene kao trenera, posebno u pogledu držanja djece, puno su na telefonima, računarima i mnogo radimo na tome da ispravimo držanje i stav tijela. Karate je sport koji se trenira sa bosima nogama što je dobro za ispravljanje ravnih stopala i mnogi pedijatri nam šalju djecu na treninge”, kaže trener Vukić.

On je dodao da karate utiče  i na psihički razvoj djeteta.

Borilački sportovi ističu disciplinu, takođe borba ili kata počinju sa naklonom, odnosno ističe se poštovanje, što našem društvu nedostaje, a tako počinje i završava svaki naš trening. Vidimo gdje živimo i šta se dešava sa našom omladinom, prosvjetni radnici malo mogu da urade, a npr. djeca koja su problem u školi kod mene na treningu su odlična i prilagođavaju se karateu i treneru”, rekao je Vukić.

Prema njegovim riječima, karate je nepoznanica mnogima koji se plaše povreda, ali , kako naglašava, u klubu već dugo ima više djevojčica.

“U karateu postoje dva segmenta - kate i borbe, kate su umjetnički prikaz karatea gdje nema nikakvog kontakta sa protivnikom i onaj ko se boji fizičkog kontakta može uspješno da se bavi ovim sportom, tako da pozivam sve roditelje koji imaju neku averziju prema ovom sportu da još jednom razmisle o učlanjivanju djeteta u klub, jer čak i karate borba ima puno manje povreda nego jedna fudbalska utakmica”, naveo je trener.

On je rekao da je kroz klub prošla plejada odličnih takmičara i da je karate je postao veoma zahtjevan sport, te da je potreban trud i rad da bi se došlo do rezultata.

Dokaz o mogućnosti napredovanja u karateu su i tri djevojke koje su nedavno položile za regionalne karate sudije.

Tamara Milošević trenira od prvog razreda osnovne škole i već je 16 godina u ovom sportu. Vlasnik je crnog pojasa - drugi dan, završila je visoku medicinsku školu u Prijedoru, ima 23 godine, više nije takmičar, ali pomaže kao  trener klubu.

“U početku je to bilo čisto da se bavim nekim sportom, međutim vremenom sam jako zavoljela taj sport i ne mogu više da zamislim da prestanem da treniram. Davno sam se odlučila za kate, najprije zbog povreda, a kasnije sam shvatila da vše volim kate nego borbe i osvajala sam medalje na prvenstvima RS i BiH i zadovoljna sam postignutim rezultatima”, kaže Tamara.

Ljupka Adamović, koja ima 18 godina, vlasnik je vrnog pojasa – prvi dan, još uvijek se takmiči u borbama, takođe je osvajač medalja na prvenstvima RS i BiH.

“Potrebno je puno truda i odricanja, ali to nije teško ako se bavite sportom koji volite. Karate je sport koji je dobar za koordinaciju pokreta i zdravlje uopšte. Bilo je trenutaka kad sam htjela odustati, ali nisam zahvaljujući upornosti trenera i roditelja i drago mi je što sam nastavila trenirati”, ističe Ljupka.

Ona kaže da nema straha od povreda, jer je karate sport u kome je važna disciplina i poštovanje protivnika, ali je uvijek prisutna trema zbog rezultata.

Djevojke kažu da su se osjećale ponosno kad su položile za ispit karate sudije i da su bile srećne jer su ostvarile još jedan od ciljeva.

Prema njihovom shvatanju, da bi jedan sudija bio dobar u svom poslu, mora da bude objetkivan, da se pridržava principa i pravilnika i da bude autoritet na tatamiju i dostojan svog posla. Sudija mora da bude čvrst, odlučan i glasan da bi svi čuli šta govori i ono što vidi da se ne boji da dosudi, odnosno fizičkim stavom da pokaže autoritet.

Karate klub Mladost trenutno broji 25 članova, a u toku je upis novih članova. Zainteresovani se mogu učlaniti ponedjeljkom, srijedom i petkom za vrijeme treninga od 18:30  do 19:30 u sali Osnovne škole “Petar Mećava”.