Auto-moto društvo Kostajnica podsjeća vozače da je oprema za saobraćaj u zimskim uslovima obavezna od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine.

 

Bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u zimskim uslovima.

Vožnja vozilom u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja problem, jer se ona u mnogome razlikuje od načina upravljanja vozilima u drugim godišnjim dobima. 

Vozilo valja pripremiti za vožnju u zimskim uslovima kad vozače čekaju niske temperature, snijeg i led na kolovozu, koji zahtijevaju dodatni oprez za volanom.

Pod zimskom opremom koju moraju imati motorna vozila u zimskim uslovima podrazumijeva se:

-Za putnička motorna vozila i ostala vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta:

  • Zimski pneumatici na na sva četiri točka sa dubinom gazećeg sloja po dubini najmanje 4mm.
  • Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

- Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg /teretna motorna vozila/ i autobuse:

  • Zimski pneumatici na pogonskim točkovima, sa dubinom gazećeg sloja po dubini od najmanje 4mm. Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se i lanci za snijeg i priručni alat (loapta, vreća pijeska od 25-50 kg).
  • Gume sa ljetnim profilom sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova. Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25-50 kg).

Iz Auto-moto društva napominju da se na vozilima ne smiju postavljati pneumatici sa ugrađenim ekserima, kao i da na istoj osovini vozila pneumatici moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.

Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 KM.